СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 10:01

На Рівненщині цьогоріч створили 11 сімейних фермерських господарств

Про державну підтримку аграріїв, фермерів Рівненщини розповіла начальниця департаменту агропромислового розвитку ОДА Надія Переходько під час прямого ефіру на телеканалі «Рівне 1».

«Цьогоріч відбулися зміни щодо підтримки напрямків господарювання. Зокрема, особлива увага звертається на новостворені фермерські господарства», – розповідає Надія Переходько.

За її словами, на сьогодні держава надає всебічну підтримку та створює умови для утворення сімейних фермерських господарств. Передумовою створення є утримання від 3-х і більше корів, а також маючи в обробітку декілька паїв. Такі родини можуть скористатися субсидією на суму 60 тисяч гривень як новостворене господарство. Також державою передбачена дотація у розмірі 5 тисяч гривень на кожну голову ВРХ.

«Голова Рівненської ОДА Віталій Коваль неодноразово ставив завдання перед департаментом – доносити максимально до людей інформацію про такий вид підтримки. В області немає бути жодного фермера, який би не знав про напрямки державної допомоги. Це стимулюватиме родини, які мають невеликі поголів’я ВРХ, створювати фермерські господарства. У свою чергу, молокопереробні підприємства теж активно працюють із даними господарствами, аби ті могли розвивати своє поголів’я», – додає начальниця департаменту.

Зокрема, цього року області вже створено 11 нових сімейних фермерських господарств без статусу юридичної особи.

«Також для таких новостворених господарств передбачена дотація єдиного соціального внеску на перших 5 років, – розповідає Надія Переходько.  – Створення сімейних фермерських господарств – це позитивна форма господарювання для родин, які вже не змінять свого напрямку діяльності. Люди завжди можуть розпочати власну справу на землі, а держава для цього надає підтримку. Адже самим без фінансового ресурсу важко піти у сільськогосподарську галузь».

Також вперше на рівні держави підтримується така важлива галузь – як бджільництво. Держава дає дотацію у розмірі 200 гривень на одну бджолосім’ю, при умові, що у господарстві є не менше 10 таких сімей. Так підтримкою передбачено до 60 тисяч гривень на одну пасіку. Скористатися нею можуть як фізичні особи, так і суб’єкти господарювання.

Ще одним напрямком державної підтримки – є прийнята торік програма відшкодування частини вартості апаратів для доїння.

«Ми дещо сумнівалися, чи будуть люди брати такі апарати, тому почали із 120 тисяч грн. А вже цього року за підтримки керівництва Рівненської ОДА передбачено на дану програму майже втричі більше – 350 тисяч гривень. Загалом програма передбачає компенсацію до 70% вартості відшкодування доїльного апарату, але не більше семи тисяч гривень на одну особу. На сьогодні для 30 фізичних осіб виділили цю допомогу. Ми бачимо зацікавленість в такій підтримки, тому в наступного року плануємо збільшити фінансування», – підсумовує Надія Переходько.