СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 4:00

“Нас викидають на вулицю”: на Рівненщині закрили дитячий санаторій (+ВІДЕО)

На Рівненщині працівники обласного дитячого туберкульозного санаторію нарікають на те, що їх звільняють без виплати боргів із зарплати. Також персонал реорганізованого медзакладу отримує трудові книжки без вихідної допомоги. Така ситуація склалася у санаторії “Новостав”, який 16-го вересня зачиняють. Національна служба здоров’я відмовилася його фінансувати у рамках другого етапу медичної реформи, – пише Суспільне.

Пацієнтів санаторій не приймає з 1-го квітня. Частина – на амбулаторному лікуванні, решта – в інших медзакладах. Наталія Синюк працювала тут вихователькою 26 років. Каже, їй досі боргують зарплату за три місяці, хоча закон зобов’язує розраховувати в останній день роботи.

Для багатьох працівників нашого закладу місце роботи тут – єдине джерело доходу. Із червня нам ще не доплатили борги по нашій заробітній платі. Роботу нам нікому не запропонували. Говорячи простими людськими словами – нас викидають на вулицю без шматка хліба”, – каже Наталія Синюк.

Наталія та інші працівниці санаторію прийшли у заклад востаннє, щоб забрати документи. Що робити далі, кажуть, ніхто не пояснив.

Загалом у штаті 105 посад, але реально працює на двадцять осіб менше.

“Згідно з законом, я не мала би права видавати трудову книжку без повного розрахунку людей. Але в нас зараз немає фактично з завтрашнього числа організації, наш наказ на звільнення зроблений вже в пульмонологічному центрі”, – розповіла старша інспекторка з кадрів санаторію “Новостав” Лідія Олійник.

Зі слів очільника профспілки, санаторій мали реорганізувати і приєднати до фтизіопульмонологічного центру, адже заклад не уклав договір з Національною службою здоров’я і не отримав держфінансування. Про звільнення всіх мови не було. Тим більше – без виплати боргу і вихідної допомоги.

“Зараз є у всіх працівників єдиний шлях – це в суд. Будемо завалювати судами. Ми приймали, лікували дітей, в нас були добрі традиції. Ми розуміємо, що сталося, але те, що з нами зробили – це зовсім інше, такого ми не чекали”, – говорить голова профспілкової організації санаторію Володимир Федитник.

Саме приміщення з меблями та обладнанням законсервують. Воно буде на балансі фтизіопульмонологічного центру.

“До кінця не врегульований законотворчий механізм здачі в оренду комунального майна. Тому ми чекаємо, коли буде завершений цей процес на законодавчому рівні, ну і в перспективі будемо вести переговори. Але, враховуючи те, що довгий час там лікувалися туберкульозні хворі, все-таки треба дуже добре подумати, в якому напрямку ми зможемо цю ініціативу втілити”, – розповів голова комісії Федір Аврука.

Вже є підприємці, які претендують на будівлі тубзакладів, – каже очільник медичної галузі області Олег Вівсянник. З їхніми керівниками домовляються за працевлаштування вивільнених працівників. Навесні обласна рада виділила кошти на реорганізацію, але їх забракло, щоб розрахуватися з персоналом. Як і забракло субвенції від держави.

“Зараз ми вирішуємо питання вишуковування коштів з внутрішніх резервів закладів, до яких приєдналися. Також маємо велику надію, що Міністрество охорони здоров’я, як обіцяло, дофінансує заклади охорони здоров’я на рівні бюджету 2019 року. А також маємо звернення до обласної ради щодо виділення додаткових коштів для погашення заборгованості перед працівниками тих закладів, які реорганізуються”, – зазначив Олег Вівсянник.

Питання вирішать у вересні або жовтні, – додає Олег Вівсянник. Адже з часом заборгованість до повного розрахунку з людьми буде рости.