СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 18:10

Протести можуть згаснути: три сценарії розвитку подій у Білорусі

Ситуація в Білорусі може піти за трьома сценаріями, один із яких – згасання акцій протестів.

Таку думку висловив керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони України (2008-2010 рр.) Віктор Гвоздь.

Поступове згасання акцій протестів

Поступове згасання акцій протестів може відбутися на тлі несприятливої ​​економічної та соціальної ситуації в країні. Також не на користь протестам грає той факт, що нинішнього президента Білорусі підтримують силовики, пояснив Гвоздь.

– Може наступити розчарування діями керівництва опозиції, – сказав він.

Народ “дотисне” Лукашенка

Другий сценарій, який можливий у Білорусі, це повторні вибори, на які погодиться Лукашенко, як це сталося за українським сценарієм у 2004 році.

Піти на таке рішення нинішній лідер країни може тільки тоді, коли зрозуміє, що народ “на межі”, а ситуація виходить з-під контролю. На користь протестів може зіграти і тиск на Лукашенка з боку західних країн, вважає Гвоздь.

Водночас для повторного проведення виборів у Білорусі потрібно буде провести референдум, внести зміни до Конституції, що може допомогти Лукашенку затягнути ситуацію, зазначив експерт.

Московський сценарій

Влада в Білорусі може почати зіштовхувати лобами частини білоруського народу, організовуючи свої альтернативні акції. Такі події відбувалися в Україні.

Коли ситуація дійде до абсурду, за “московським сценарієм” буде проведено антитерористичну операцію, для чого Росія нині перекинула окремі підрозділи Російської гвардії до кордонів Білорусі, сказав Гвоздь.