СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 16:14

Кравчук назвав два можливі компроміси щодо Донбасу

Особлива система управління та вільна економічна зона на території Донбасу могли б стати компромісами на шляху до розв’язання конфлікту на сході, вважає представник України у Тристоронні контактній групі Леонід Кравчук.

“Ну, скажімо, особливий статус Донбасу. Я це не сприймаю, тому що мені незрозуміло, що це таке. Але я можу сприйняти не “особливий статус”, а “особливу систему управління” в цих регіонах. Це вже компроміс. Управління, але не статус. Значить, уже компроміс, ми вже шукаємо реальні підходи, аби вирішити питання.

Наступне. Я колись був президентом, я підписав тоді закон про вільну економічну зону в цих районах. Це міг би бути один із кроків, для того, щоб люди почали діяти, і розв’язувати складні питання, залучивши туди інвестиції, щоб порівняно швидко відновити життя і дати людям шанс працювати, заробляти та жити нормально.

От я назвав два можливі компроміси. Вони не торкаються суверенітету.

А щодо питання особливого статусу – то це вже якась окрема держава буде, з якимись особливими політичними повноваженнями. Можемо договоритися, що вони можуть мати свою поліцію, свої внутрішні силові структури, може дійти вже до війська, до прикордонників. Тоді це вже не буде територія в складі України”.

На запитання, в чому полягає “особливий статус управління”, Кравчук відповів, що “Росія на це не погоджується, але ми маємо виписати що таке “особливий статус управління регіонами”.

Він це бачить так: “Треба, щоб вони мали не менше прав і свобод, ніж мають інші регіони України. Тому що повернути їх в такому стані, як було раніше – це вже не так просто. Тому треба запропонувати більше прав, більше можливостей, але в рамках Конституції України і законів України. Йдеться тільки про систему місцевого самоуправління”.

На думку Кравчука, “принциповість” української позиції тепер треба поєднати з “компромісністю” – і це зробить сильнішою позицію України в переговорах.

Своїм завданням він називає встановлення миру на Донбасі.

“Ми маємо шукати компроміси, взаємні поступки. Наші українські питання мають вирішуватися не за рахунок російських, але і російські не можуть вирішуватися за рахунок України. Ми маємо домовлятися, щоб це було взаємно потрібними домовленостями і нікому не спало на думку взяти верх над кимось”.