СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 14:36

Гонтарева закликала МВФ забрати транш в України

Екс-глава Нацбанку Валерія Гонтарева заявила, що МВФ має забрати в України перший транш допомоги, якщо на НБУ чинитиметься політичний тиск.

Про це вона повідомила в інтерв’ю виданню Central Banking. Таким чином Гонтарева прокоментувала відставку глави НБУ Якова Смолія.

За її словами, без серйозного тиску з боку МВФ президент Володимир Зеленський швидше за все призначить головою НБУ людину з оточення бізнесмена Ігоря Коломойського.

“Я не здивована, що він (Яків Смолій. – Ред.) пішов: тиск став нестерпним. Тиск був постійним, як з боку уряду, так і з боку союзників Коломойського в парламенті, таких як пан Дубінський”, – наголосила Гонтарева.

“Коли йде у відставку глава центробанку, одних заяв недостатньо. Щоб захистити реформи, які ми вже провели, МВФ повинен заявити, що не буде надалі проводити виплати Україні, поки Зеленський не призначить керуючого, здатного захистити реформи”, – заявила ексочільниця НБУ.

За її словами, заяви МВФ та країн G7 про незалежність Національного банку перетворилися на “красиві гасла, які не мають реального впливу”.

“Цей транш виплатили в межах угоди, у якій ішлося про незалежність центрального банку та економічні реформи. Якщо ж ці умови більше не чинні, то МВФ має сказати, щоб Україна повернула отриману допомогу назад”, – пояснила Гонтарева.

Вона додала, що політичний тиск на НБУ чинився і за часів її перебування на посаді голови українського центрального банку, однак останнім часом цей тиск став “нестерпним”.