СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 14:39

У бронежилетах – на даху. Як рівненські рятувальники відбудовують Донбас

Рятувальники з Рівненщини два тижні відбудовують звільнені території Донбасу. Увесь час вони замінюють зруйновані покрівлі будинків у селищі Луганське. Працюють шість днів на тиждень, у бронежилетах й касках, – розповіли Суспільному у Службі порятунку області.

Загін з 20-ти рятувальників виїхав у зону проведення Операції об’єднаних сил 9 червня. Бійців поселили у гуртожитку в Світлодарську, на Донеччині. Відколи перебувають на Сході, день за днем відбудовують сусіднє селище Лаганське – замінюють зруйновану покрівлю будинків.

“Скажімо так – нелегко працювати. Суха спекотна погода, доводиться працювати на висоті, пошкоджений шифер знімати, новий піднімати, закріплювати”, – розповідає про їх роботу речник Служби порятунку Дмитро Мельник.

Щоб було зручніше працювати – бійцям дозволили змінити берці на спортивний одяг. Але вони одягнені у бронекаски та бронежилети.

“Жовтими літерами спереду і на спині написано “рятувальник”, щоб всі сторони бачили, хто це працює. Поки ніяких нюансів не виникало”, – уточнив речник.

Він додав, що підйом у хлопців о 6:30, трудяться вони з 8-ї до 17-ї. Мають лиш один вихідний – неділю. Завдання на день отримують від місцевої влади. Вона ж надала рятувальникам житло та триразове харчування.

“З ними постійний зв’язок, також з ними – наш рівненський фельдшер-рятувальник. Ліками вони забезпечені. Якщо щось трапиться, або хтось захворіє чи травмується, не дай Бог – є цілодобово фахова допомога”, – каже Дмитро Мельник.

Рівненських рятувальників відрядили на 70 днів і повернуться вони 19-го серпня. Після того на Схід планують відправити наступну групу з 20 чоловік.

Нагадаємо, рятувальники не займаються розмінуванням чи гасінням пожеж в районі проведення ООС. Лише відновлюють житло та системи життєзабезпечення на звільненій території. Окрім заробітної плати, вони отримують “відрядні”. Про інші пільги чи доплати їм не йдеться.