СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 11:45

Бюджети всіх 64 ОТГ Рівненщини будуть на прямих міжбюджетних відносинах

Жодні сільські, селищні, міські бюджети більше не залежатимуть від району. Всі територіальні громади, межі яких днями затвердив Уряд, перейдуть на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом, повідомили в Уряді. Про це повідомив заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

Це також випливає з проекту Закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо приведення у відповідність положень бюджетного законодавства у зв’язку із завершенням адміністративно-територіальної реформи» №3614, який зареєстровано в Парламенті. Законопроект – один з пакету нормативно-правових документів реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

Нагадаємо, на Рівненщині затверджено 4 райони замість 16. Після завершення другого етапу децентралізації це будуть: Рівненський, Сарненський, Вараський, Дубенський райони. Разом з тим, процес об’єднання громад ще триває. Кабміном схвалений перспективний план із 64 ОТГ. Проєкт районування області передадуть  до Верховної Ради України, яка має схвалити зміни.

«Більше ніякого втручання району у бюджети громад. В об’єднаних громадах вже мабуть дехто забув, як воно, щоразу випрошувати в району кошти, бо після об’єднання перейшли на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом. А ті громади, які досі лишаються поза реформою, а таких близько 6,5 тисяч громад, можуть про таке тільки мріяти. І мрії, все-таки, збуваються, з огляду на те, що всі 1470 територіальних громад, межі яких нещодавно затвердив Уряд, будуть на прямих міжбюджетних відносинах з державним бюджетом з січня 2021 року. Чутки про те, що тепер всі місцеві бюджети знову «заженуть під район» не відповідають дійсності», – прокоментував В’ячеслав Негода.

Виходячи із законопроекту, доходи і видатки між бюджетами районів та територіальних громад розмежують.

Районні бюджети, у відповідності до законопроекту, пропонується виключити із системи горизонтального вирівнювання. Тобто, районні бюджети не отримуватимуть базову дотацію і не будуть на прямих міжбюджетних відносинах з державним бюджетом.

Формування районних бюджетів здійснюватиметься за рахунок:

власних доходів:

  • податок на прибуток підприємств та фінансових установ комунальної власності, засновником яких є райрада,
  • плата за ліцензії та сертифікати господарської діяльності, що видані РДА,
  • орендна плата за користування майном, що перебуває в комунальній власності, засновником яких є райради;
  • орендна плата за водні об’єкти, що надаються РДА та райрадами (до розмежування між громадами);
  • та інші доходи.

дотацій та субвенцій, які можуть спрямовуватися з інших бюджетів.

Бюджети усіх територіальних громад, згідно з чинним бюджетним та податковим законодавством, будуть на прямих міжбюджетних відносинах з державним бюджетом. Серед їх основних надходжень:

  • ПДФО 60 %
  • місцеві податки і збори
  • рентні платежі
  • акцизний податок
  • доходи від використання комунального майна
  • плата за надання адміністративних послуг
  • трансферти (дотації, субвенції) тощо.