СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 14:37

На Рівненщині триває інвентаризація пам’яток культури

Посилити роботу з обліку та інвентаризації пам’яток культурної спадщини доручив голова ОДА Віталій Коваль керівникам районів. Адже аналіз попередніх перевірок засвідчив про загальний недостатній рівень роботи у даному напрямку.

Нині на державному обліку в області перебуває 2 381 пам’ятка культурної спадщини, проте більшість з них не мають балансоутримувачів. Відсутність власника закриває будь-які можливості для розвитку цих об’єктів, тому вони знаходяться у занедбаному стані.

За словами начальниці управління культури і туризму ОДА Любові Романюк, вже розпочато роботу в цьому напрямку. Зокрема, визначено порядок обліку об’єктів культурної спадщини та прописана процедура взяття об’єктів на баланс. Вона додала, що важливо при формуванні місцевих бюджетів передбачати кошти на їх інвентаризацію та паспортизацію.

«Маємо запобігти руйнації пам’яток культурної спадщини. Міністерство культури та інформаційної політики зараз формує оновлений реєстр, тому  потрібно синхронізувати наші дані. На нашому рівні важлива співпраця районів та ОТГ з  управлінням культури та Держгеокадастром», – відзначив Віталій Коваль.