СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 21:56

Тілоохоронці для суддів: чому і як їх шукатимуть на Рівненщині

На Рівненщині планують сформувати спеціальний підрозділ з особистої безпеки суддів. Бодігардів, тобто тілоохоронців, набиратимуть переважно з числа силовиків, які мають відповідні досвід та фізичну форму. Займатимуться вони охороною суддів Рівненщини, Житомирщини і Волині. Наразі, за відсутності профільного підрозділу працівників суду охороняє поліція.

Як розповів Суспільному начальник теруправління Служби судової охорони у Рівненській області Віктор Мороз, після змін до відповідного закону подібні відділи створені в дев’яти областях. У Рівному конкурс оголосять після карантину.

Попередньо у штаті планують вісім посад, у майбутньому за потреби його можуть збільшити.

– І на Волині, і на Рівненщині є випадки, коли суддям потрібна охорона через їхню професійну діяльність. До бодігардів, яких ми відбиратимемо, будуть суворі вимоги щодо фізичної підготовки, вони повинні знати прийоми рукопашного бою, повинні бути і досвід, і практика, – коментує Віктор Мороз.

За словами начальника управління Служби судової охорони, відбиратимуть з претендентів віком від 24 до 44 років. Зарплатня буде на третину більшою, ніж у рядових працівників (наразі контролер ССО отримує орієнтовно 10 тисяч)

– Людина, яка буде служити в цьому підрозділі, вона щоденно повинна займатись мінімум 3-4 години спортом, володіти певними навиками для охоронця: стрільба, тактична підготовка, теоретична підготовка. Так, можуть бути і жінки.

Віктор Мороз уточнив, що ступінь необхідної охорони для судді чи членів його сім’ї визначатиме суд відповідною ухвалою, яку вони й виконуватимуть. Якщо ж така охорона в певний момент не потрібна – бодігарди допомагатимуть основному штату працівників судової охорони.

Суспільне звернулось за коментарем до голови Рівненського апеляційного суду, який формує судову практику в області. Олег Полюхович підтвердив, що ситуації, коли суддя чи члени його родини потребують фізичного захисту – бувають.

– Наприклад, розглядаємо певні такі складні резонансні справи, то можуть надходити погрози. Це було і раніше, коли ми ще працювали на Шкільній (від жовтня 2018-го суд працює на вул. Драгоманова,-ред.), там, наприклад, певні судді нашого апеляційного суду були під захистом, і районні, – коментує Олег Полюхович.

Суддя нагадав, що охорону після обстрілу будинку призначили для голови Рівненського міського суду Петра Денисюка. Випадок трапився у лютому 2019-го, тоді на його подвір’ї розірвалась граната, а фасад обстріляли зі зброї калібру 7,62 мм. В тому інциденті ніхто не травмувався.

Судові охоронці, за словами голови апеляційного суду, також потрібні і на деяких засіданнях.

– І в нас на Рівненщині є певні люди, плутають поняття демократії із поняттям охлократії. Вони, щоб домогтися прийняття певного рішення, яке їм потрібно, починаються приходити і розповідають, що суд неконституційний і так далі. Людей може бути багато, люди можуть бути з палицями. А так буде спеціальний підрозділ, який буде виконувати ці завдання і забезпечувати порядок, – каже Олег Полюхович.

Нагадаємо, наприкінці січня судді Рівненського апеляційного суду звернулись до Вищої ради правосуддя та заявили про спробу тиску на суд. Тоді у справі за позовом про стягнення матеріальної та моральної шкоди в залу прийшло десяток невстановлених осіб та заявляли про неконституційність суду. Правоохоронці за цим фактом почали розслідування щодо впливу на суд.