СЬОГОДНІ: Субота, 11.07.2020, 7:25

До роботи у жорстких карантинних умовах готові 12 ринків Рівненщини

Сьогодні Уряд затвердив вимоги щодо роботи агропродовольчих ринків на період карантину.

Прийняті зміни до постанови № 211 від 11 березня 2020 року, дозволять забезпечити населення харчовими продуктами за доступними цінами, вважають в Уряді. Також будуть створені умови для збуту харчів, вирощених фермерами і сімейними господарствами, а також отримання ними доходів.

Як повідомив під час онлайн брифінгу заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко, відповідне рішення комісії ТЕБ та НС практично готове.

«Ми за попередні дні разом з Держпродспоживслужбою обстежили ринки, які потенційно можуть бути відкритими. Наразі в області є 33 зареєстровані агроринки, але лише 12 з них виявили готовність працювати із достатньо жорсткими санітарними обмеженнями. Тобто, будуть нести відповідальність за режим обмежень, визначений Кабміном та рішенням обласної комісії. Будемо рекомендувати відзавтра органам місцевого самоврядування приймати рішення відкривати ринки з дотриманням усіх карантинних обмежень», – зазначив Ігор Тимошенко.

Згідно з прийнятими змінами, головний державний санітарний лікар України розробив та затвердив перелік вимог щодо профілактичних заходів протидії коронавірусної хвороби COVID-19 при здійсненні торгівлі харчовими продуктами на агропродовольчих ринках.

Зокрема:

  • наявність реєстрації агропродовольчого ринку як операторів ринку харчових продуктів; допуск працівників та відвідувачів на територію ринку виключно за наявності вдягнутої медичної маски (респіратора);
  • проходження безконтактного температурного скринінгу;
  • наявність на кожному вході (в’їзді) на територію ринку диспенсерів з антисептиком;
  • кількість відвідувачів, які одночасно перебувають на території ринку, не більше одного на 10 кв. м торговельної площі;
  • відстань між місцями продавців – не менше трьох метрів, місця торгівлі мають бути обладнані захисними екранами між продавцями та покупцями (з плівки або пластику);
  • проведення дезінфекції контактних поверхонь кожні три години, прибирання та дезінфекція всіх приміщень, включаючи стаціонарні торговельні місця в кінці кожного робочого дня;
  • відсутність неконтрольованої (стихійної) торгівлі на прилеглій до ринку території; забезпечення постійного інформування відвідувачів щодо встановлених обмежень, яких необхідно дотримуватися;
  • агропродовольчі ринки зобов’язуються дотримуватися вимог щодо профілактичних заходів протидії поширення COVID-19 та оперативного усунення порушень.

На Державну службу з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів покладено здійснення щоденних позапланових перевірок за дотриманням агропродовольчими ринками протиепідемічних вимог, а також обов’язкова присутність не менше двох інспекторів протягом всього часу їх роботи.