СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 13:48

Коваль доручив сформувати чіткий план співфінансування проектів «Великого будівництва» на Рівненщині

Попри загрози та виклики, пов’язані з поширенням пандемії COVID-19, Уряд продовжує впроваджувати президентську програму «Великого будівництва», спрямовану на поліпшення якості життя українців. Частину коштів на фінансування будівництва проєктів у регіонах планують направити вже у травні.

Про це заявив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль на селекторній онлайн-нараді за участю керівників регіонів.

«У зв’язку із коронавірусом плани по «Великому будівництву» відкорегувались і відбулось зменшення обсягів коштів Державного фонду регіонального розвитку до 4,9 млрд грн. Фінансування садочків та шкіл має залишитися без змін. Ці заклади повинні будуватися, щоб діти у новому навчальному році змогли в них виховуватися та навчатися. Можливе незначне зменшення фінансування – це стадіони. Також по мірі того, як країна виходитиме з карантину ми робитимемо все, аби збільшити обсяг коштів ДФРР до початкового стану – 7,5 млрд грн», – зазначив Денис Шмигаль.

На Рівненщині в рамках президентського проєкту «Велике будівництво» заплановано спорудження або реконструкція 5 шкіл, 5 садочків і 5 спортивних об’єктів, а також 73 км доріг. Їхнє будівництво буде фінансуватися з різних джерел – за кошти Державного фонду регіонального будівництва, субвенції на соціально-економічний розвиток, субвенції програми «Спроможна школа для кращих результатів», а також місцевих бюджетів.

Який стан справ у районах із співфінансуванням проєктів «Великого будівництва», в свою чергу, голова ОДА Віталій Коваль обговорив із керівниками районів під час онлайн-наради.

«Перед нами постали нові виклики – нам довелося чимало грошей з місцевих бюджетів направити на боротьбу з COVID-19. Незважаючи на це, необхідно зберегти темпи будівництва у регіоні. Саме тому доручаю районам сформувати чіткий план співфінансування проєктів «Великого будівництва», розпочинаючи з травня травня», – звернувся Віталій Коваль до керівників районів.

Керівник області наголосив, що будівництво стимулює економіку. Адже це створення нових робочих місць та розвиток суміжних галузей. Саме тому Віталій Коваль доручив районам шукати внутрішні резерви для наповнення місцевих бюджетів та виділення стабільного співфінансування проєктів «Великого будівництва».

«Ми побачили ефект від легалізації тіньових бізнесів. За перший квартал область виконала бюджет на 107 %. Адже почали законно працювати «тіньові» заправки, впроваджений електронний облік деревини, вплинула й детінізація праці. На черзі – тотальна інвентаризація сільськогосподарських земель. Адже місцеві бюджети втрачають кошти, що можуть надходити від сплати податку ПДФО від розміру орендної плати», – підкреслив Віталій Коваль.