СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 15:59

На Рівненщині перевіряють сім’ї, в які повернулися діти з інтернатів

Як контролювати умови, в яких перебувають такі діти вдома, обговорили під час всеукраїнської наради.

Селектор пройшов під головуванням Міністра соціальної політики України Марини Лазебної. Вона наголосила, що під час карантину діти з інтернатних закладів системи освіти повернулися додому, в тому числі і в сім’ї, які перебувають у складних життєвих обставинах. Усі ці родини мають бути обстежені, щоб діти не піддавалися загрозі.

Координація такої роботи на Рівненщині покладена на службу у справах дітей. Такі підрозділи створені при всіх РДА, МВК та лише в 5 ОТГ.

«Карантин «оголив» проблему нестачі соціальних працівників  у громадах. Водночас сьогодні, як ніколи, потрібен нагляд і допомога таким родинам. Адже є і неблагополучні сім’ї і й ті де, немає умов для проживання та дистанційного навчання. Більше того, почастішали випадки домашнього насильства», – зазначив начальник служби у справах дітей ОДА Віктор Марчук.

За його словами, наразі служба провела моніторинг стану щодо 274 дітей, відносно яких були ризики ухиляння від виконання батьківських обов’язків, або ж жорстокого поводження. 49 таких дітей перебувають у родинах із складними життєвими обставинами. Такі сім’ї обстежені, вживаються відповідні заходи. Також надається допомога – як консультативна, так і матеріальна.

Загалом в Україні лише у 20% ОТГ створені соціальні служби. Під час наради керівниця Мінсоцполітики звернулася до представників Асоціації міст України щодо організації допомоги в обстеженні проблемних родин.