СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 23:10

На Рівненщині запрацювала єдина диспетчерська служба «103»

У Рівненській області створили Єдину оперативно-диспетчерську службу Центру екстреної меддопомоги (ЄОДС). 

Райони до нової системи диспетчерської приєднувалися поетапно. Першим підключилося Рівне, а останнім – Зарічненський район. Наразі в єдиній системі екстреної меддопомоги області усі райони та міста області.

«У такий непростий період нам вдалось зробити суттєвий крок у розвитку медичної галузі області. У рекордно стислі терміни, всього за 5 місяців, ми створили Єдину оперативно-диспетчерську службу Центру екстреної меддопомоги. Хоча у інших регіонах такі роботи тривали близько року. Головне завдання центру – налагодження системної роботи швидкої для надання екстреної допомоги», – зазначив голова Рівненської ОДА Віталій Коваль.

Відтепер усі дзвінки, які здійснюватимуться на номер «103», надходитимуть у цю єдину диспетчерську. Завдяки GPS-системі диспетчер бачить місцезнаходження усіх автомобілів, що працюють на зміні, й скеровує на виклик ту бригаду, що знаходиться ближче до пацієнта. Це суттєво пришвидшує доїзд на виклик і дозволяє більш раціонально використовувати ресурси служби.

Норма доїзду – 10 хвилин по місту та 20 хвилин за його межами.

Наразі 135 швидких в області оснащені GPS-навігаторами. Окрім економії пального, це дає змогу диспетчеру розробити ефективну логістику руху бригади швидкої. Наразі екстрена допомога упродовж доби отримує понад 1500 дзвінків.

«Якщо дзвінок не є мотивованим, то у службі цілодобово чергує старший лікар, котрий надає всю необхідну консультацію. Наразі в області працюють над розробкою програми комунікації з екстренкою для людей з обмеженими можливостями», – розповідає начальник управління охорони здоров’я ОДА Олег Вівсянник.