СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 17:14

Суд наклав арешт на 40 тисяч медичних халатів, які підприємство з Рівненщини везло до Німеччини

Медичні халати у Німеччину намагалось вивезти підприємство з Рівненщини, попри заборону уряду країни на експорт товарів протиепідемічного призначення. Мова про 40 тисяч медичних халатів з нетканого синтетичного волокна. Їх ТОВ “Фапомед Україна”, що знаходиться в Гощі, вивозило з України, використовуючи підроблені документи, інформує Суспільне з посиланням на прес-служба СБУ у Волинській області.

Вантажівку з халатами на 42 тисячі євро правоохоронці затримали на митному посту “Ягодин” 22 березня.

Під час епідемії коронавірусу в Україні підприємство “Фапомед Україна” хотіло вивезти медичні халати закордон. Про це йдеться в ухвалі про арешт майна, яке 30 березня виніс Луцький міськрайонний суд. Слідчий суддя наклав арешт на вантажівку DAF та 39786 медичних халатів, що везли у ній, йдеться в ухвалі, опублікованій на сайті Єдиного реєстру судових рішень.

Арештувати майно підприємства, вилучене на митному посту, клопотав слідчий СБУ у Волинській області. Там розслідують кримінальне провадження, порушене за фактом підроблення документів, це частина 3 статті 358 Кримінального кодексу України.

“Досудовим розслідуванням встановлено, що посадові особи ТОВ “Фапомед Україна”, діючи за попередньою змовою групою осіб, намагались перемістити через митний кордон України в режимі “експорт” товари протиепідемічного призначення, що необхідні для запобігання занесенню і поширенню на території України гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом Covid-2019 у кількості близько 40000 шт., які підлягають ліцензуванню експорту, використовуючи при цьому підроблені офіційні документи”, – мотивував під час розгляду своє клопотання слідчий СБУ.

Товарно-супровідні документи продавця, тобто ТОВ “Фапомед Україна” свідчать, що вантаж прямував у Німеччину, йдеться в ухвалі.

Журналісти зателефонували на підприємство ТОВ “Фапомед Україна”. У приймальній повідомили, що заступниця директора Наталія Фатаєва не може надати коментар телефоном, через зайнятість. Вона попросила надіслати інформаційний запит. Суспільне надіслало відповідний лист на електронну адресу Наталії Фатаєвої, яку в приймальній надали для журналістів.

У відповідь на інформаційний запит Суспільного, що прийшла сьогодні о 18:04, ТОВ “Фапомед Україна” озвучив свою позицію у ситуації з арештом майна.

Як йдеться у листі, підприємство виготовляло медичні халати на умовах підряду на замовлення португальської компанії FAPOMED – Dispositivos Médicos, S.A. Пошиті вони були у 2019-му році. При цьому товар зберігав статус іноземного. Його вивезення з-за межі України є не експортом, а реекспортом, що не заборонено в умовах карантину. Також на підприємстві наполягають, що хірургічні халати – не є протиепідемічними, а відтак непридатні у боротьбі з коронавірусом. Арешт майна оскаржують в апеляційному суді.

“ТОВ “Фапомед Україна” вкрай обурене діями державних органів, які, на нашу думку, відкриваючи провадження і викладаючи в свої фейсбук акаунти інформацію про начебто “..незаконне вивезення з країни масштабної партії товарі протиепідемічного призначення, заборонених урядом до експорту” діяли лише з метою “вислужитися” та показати видимість роботи. Ухвалу суду вважаємо немотивованою і протиправною та оскаржили її в суд апеляційної інстанції. “Фапомед Україна” дотримується всіх вимог законодавства України, сприяє в міру можливості боротьбі держави проти епідемії і вживатиме заходів захисту своїх прав від порушень і забезпечення можливості для майже 300 працівників мати гідне робоче місце і гарантовану заробітну плату”, – йдеться у відповіді за підписом заступниці директора ТОВ “Фапомед Україна” Наталії Фатаєвої.