СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 6:41

Швидка – тільки коли є загроза життю: як це має працювати на Рівненщині

При перших ознаках захорювання жителям Рівненщини спершу слід телефонувати своєму сімейному лікарю, а не викликати швидку допомогу. На цьому під час вчорашнього брифінгу наголосив очільник обласного управління охорони здоров’я Олег Вівсянник, – повідомляє Суспільне.

З його слів, сімейний лікар, зважаючи на симптоми, приймає рішення про подальший огляд хворого. Як пояснив Олег Вівсянник, це дозволить зекономити ресурси бригад екстренної меддопомоги. Йдеться про захисні костюми, маски, які медики зобов’язані одягати, їдучи на виклик. Водночас, зі слів Олега Вівсянника, швидку слід викликати при складних симптомах, таких як ускладнене дихання та болі у грудях.

Коли викликати “швидку”

Просимо усіх жителів області дуже відповідально ставитися до ситуації, для того, щоб нам зберегти ресурси на можливе масове поширення і зберегти наші ресурси для надання медичної допомоги. Давайте будемо дотримуватися конкретного ритму дій: спочатку сімейний лікар, він приймає рішення: чи сам оглядає, чи надає медичну допомогу в режимі онлайн-консультації. Якщо це не допомагає – він тоді звертається до невідкладної медичної допомоги, виїжджає бригада, або до бригади екстренної медичної допомоги. В разі виникнення ускладнень, – не тільки температури, а ускладнене дихання, болі за грудиною чи інші ускладнення, які загрожують життю, – тоді слід викликати екстрену медичну допомогу, – розповів Олег Вівсянник.

Мобільні медбригади

Для виявлення COVID-19 на Рівненщині створили 65 мобільних медбригад. Як повідомив заступник голови Рівненської облдержадміністрації Ігор Тимошенко, вони виїжджатимуть до жителів області та братимуть аналізи для перевірки на коронавірусну інфекцію у всіх районах області.

Мобільна бригада виїжджатиме за викликом сімейного лікаря. Людям із підозрою на коронавірус робитимуть експрес-тести. У разі позитивного результату відбиратимуть зразки для проведення ПЛР-тестів та відправлятимуть для досліджень у Рівненський обласний лабораторний центр.

Заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко:

Є дійсно потреба більшої координації, і більш оперативного реагування на ті випадки, які з’являються. Мобільна бригада буде оперативно забезпечувати тестування підозрілих на хворобу COVID-19 і всі інші супутні речі, які необхідно по методології забезпечити. Автомобільна бригада – це спеціалізована допомога для підозрілих, а також інфікованих на COVID-19 19:18.