СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 23:46

На Рівненщині підвели підсумки першого тижня роботи оперативного штабу щодо протидії коронавірусу

Цілодобовий оперативний штаб з протидії коронавірусу при Рівненській ОДА почав діяти 14 березня. Підсумки першого тижня роботи підвів у себе на сторінці в мережі Фейсбук очільник регіону Віталій Коваль.

Найголовніше – на даний час у Рівненській області випадків захворювань на COVID-19 не зафіксовано.

За 10 днів загальнонаціонального карантину Рівненський обласний лабораторний центр протестував 22 зразки від осіб з підозрою на коронавірус. Всі мають негативний результат.

Організаційні заходи:

▪️ Діє цілодобова гаряча лінія оперативного штабу з протидії коронавірусу при Рівненській ОДА. З 14 березня оператори прийняли 1190 звернень.

▪️ Здійснюється постійний моніторинг в режимі онлайн епідситуації в області

▪️ Відпрацьовано алгоритм взаємодії з відомствами ДСНС, Національної поліції України, СБУ, Державної прикордонної служби, прокуратури.

▪️ Рівненщина одна з перших ухвалила обласну Програму протидії коронавірусу. На неї передбачено 100 млн грн, з яких уже виділено 29 млн грн на першочергові заходи для боротьби з пандемією.

▪️ Протягом тижня провели сесії, під час яких збільшили відрахування до резервного фонду та фінансування заходів з протидії коронавірусу:

– Обласний бюджет – 49,4 млн грн
– Обласного центру – 20,441 млн грн
– Міст обласного значення – 3,883,9 млн грн
– Місцеві бюджети – 16,612,769 млн грн

▪️ Відновлено систему головних державних санітарних лікарів областей. На Рівненщині на цю посаду уповноважили керівника обласного лабораторного центру Романа Сафонова.

▪️ Проведені зустрічі з представниками бізнесу, аграрними та переробними підприємствами щодо заходів продовольчої безпеки, організації роботи бізнесу, а також з підприємцями щодо допомоги в боротьбі з коронавірусом.

Медицина

▪️ На Рівненщину надійшли 260 тисяч медичних масок з держрезерву, 2 апарати для штучної вентиляції легень, інші медзасоби і препарати.

▪️ У медичних закладах області загалом підготовлено 417 ліжкомісць, за необхідності, їх кількість можна збільшити до 600.

▪️ Два інфекційні відділення області – Сарненської ЦРЛ та Рівненської міської – визначені для роботи у складних умовах на випадок боротьби з коронавірусом. При потребі задіюватимуть усі лікарні.

▪️ У лікарнях готові приміщення, де за необхідності облаштують тимчасову обсервацію для медиків, які контактуватимуть із хворими.

▪️ Медичні працівники пройшли інструктаж. Знають, як діяти у разі загострення ситуації. Розроблено чіткий алгоритм дій для усього медичного персоналу, включаючи молодших медичних працівників, медсестер та лікарів.

Профілактика та безпека

▪️ Аптечна мережа “Рівнефармація” налагодила виробництво спиртовмісних антисептиків. Очікуємо дезінфекційні засоби в аптеках області вже з понеділка.

▪️ З 18 березня призупинили роботу речових та продуктових ринків, точок продажу іноземних товарів, розважальних і торгових центрів, закладів харчування, басейнів, лазень, саун, тренажерних залів, фітнес-центрів і бібліотек. Виключення лише аптеки, продуктові магазини, супермаркети та АЗС.

▪️ З представниками закладів торгівлі та аптечної мережі відпрацьований механізм роботи та правила в умовах пандемії. Мова йде про дозволену кількість відвідувачів, що можуть одночасно перебувати у закладі, дезінфекцію приміщень. Особливий контроль – за якістю товарів та ціновою політикою.

▪️ З 20 березня закрили кулінарні відділи у супермаркетах, магазинах. Не працюють і пункти «вуличної їжі».

▪️ У Рівному та області курсують автомобілі, обладнані гучномовцями. Вони інформують громадян про необхідність дотримуватися санітарно-гігієнічних норм і правил та про карантинні заходи.