СЬОГОДНІ: Вівторок, 19.03.2024, 13:20

Рівненські атомники взяли участь у міжнародній конференції фахівців турбінного обладнання

Делегація НАЕК «Енергоатом» була представлена на щорічній міжнародній конференції керівників турбінних цехів атомних станцій регіонального центру ВАО АЕС і спеціалістами Рівненської АЕС. Участь у заході взяли начальник турбінного цеху ТЦ-1 РАЕС Володимир Анур’єв та заступник начальника турбінного цеху ТЦ-2 Сергій Курник.

Про це повідомляє прес-служба Рівненської АЕС.

Конференція керівників турбінних цехів атомних станцій регіонального центру ВАО АЕС з підвищення надійності та ефективності турбінного устаткування відбулася у Москві 26-27 лютого 2020 року. У щорічній зустрічі взяли участь представники країн (Іран, Фінляндія, Болгарія, Угорщина, Вірменія, Китай, США, Індія тощо), де експлуатують енергоблоки з реакторами типу ВВЕР, а також фахівці проектних та ремонтних організацій, виробників обладнання, наукових та проектних інститутів.

За словами Володимира Анур’єва, коло обговорюваних питань було обширним.

«Мова йшла про підсумки роботи АЕС впродовж 2019 року; основні завдання на поточний 2020 рік; шляхи підвищення надійності і ефективності тепломеханічного обладнання АЕС світу; події на електростанціях центрів ВАО АЕС; розробку і модернізацію паротурбінного обладнання для АЕС; обсяг робіт щодо переводу системи змащування парових турбін з вогнестійкої рідини на мінеральне турбінне масло, безпосередньо розробку й виробництво вітчизняних вогнестійких рідин. Звучали питання стосовно сучасних технічних рішень для турбоустановок АЕС, підвищення економічності циліндрів низького тиску (застосування нових діафрагм, титанових робочих лопаток граничної довжини), сучасного ущільнення, підвищення потужності турбоагрегатів, сучасні рішення в частині модернізації системи регулювання і паророзподілу», – прокоментував Володимир Анур’єв.

Зокрема фахівцями РАЕС було представлено реалізовані та заплановані заходи щодо підвищення надійності й економічності енергоблоків АЕС, досвід підприємства стосовно особливостей попередньої обробки охолоджувальної води перед градирнями, наявність відкладень на зрошувачах і трубних системах конденсаторів турбін. Досвід експлуатації вогнестійких рідин в турбоагрегатах. Зокрема, учасникам конференції рівненські атомники презентували систему очищення додаткової води на СОДВ, що успішно функціонує на підприємстві. Фаховою спільнотою заходу досвід Рівненської АЕС в частині цього питання було визнано передовим та ефективним. «Подібні зустрічі знайомлять з новаціями в атомноенергетичній галузі, а також дозволяють переймати досвід колег з інших країн. А реалізований досвід сприяє не тільки підвищенню потужності енергоблоків АЕС, але й їх надійності»,– наголосив В. Анур’єв.

Як відзначає Володимир Анур’єв, нині рівненські атомники активно працюють над одним із актуальних питань в енергетичній галузі – модернізацією системи автоматичного регулювання і захисту (САРЗ) турбін на енергоблоках з ВВЕР-440 і впровадження електрогідравлічної системи регулювання (ЕГСР). Ще у 2015 році на Рівненській АЕС за підтримки НАЕК «Енергоатом» спільно з ВАТ «Турбоатом» було розроблено та затверджено програму відповідних заходів, якою передбачено реалізацію цього проекту. За словами Володимира Анур’єва, реалізація сучасного електрогідравлічного способу регулювання дозволить значно зменшити нечутливість існуючої системи щодо частоти обертів турбіни, брати в подальшому участь у нормованому первинному регулюванні частоти, а також покращити надійність та якість роботи обладнання в цілому.

Зустріч спеціалістів турбінного обладнання дозволила налагодити професійні та партнерські контакти, отримати цінний фаховий досвід та познайомитись зі сучасними напрацюваннями в частині підвищення надійності та ефективності турбінного устаткування. Зокрема, захід сприяв розширенню кола професійних компетенцій.

Довідково: Ключова особливість запланованих РАЕС спільно з «Турбоатомом» модернізацій – забезпечення високої швидкодії та точності контуру регулювання, підвищення експлуатаційних показників, якості інформаційного забезпечення та діагностики, а також підвищення безпеки та надійності експлуатації турбіни. Майбутня система дозволить АЕС брати участь у первинному регулюванні частоти мережі, а підтримка її якості відповідатиме вимогам Європейського союзу.