СЬОГОДНІ: Вівторок, 19.03.2024, 4:10

Рівненщина взяла позитивний фінансовий старт

За два місяці 2020 року до загального фонду місцевих бюджетів області надійшло близько 978 млн грн власних доходів. У порівнянні з минулим роком, надходження в січні-лютому збільшилися на понад 20 відсотків, тобто на 166 млн грн.

Такі цифри сьогодні на апаратній нараді в ОДА озвучила директор обласного департаменту фінансів Лідія Біляк.

Зокрема, за рахунок зростання середньої зарплати, податку на доходи фізичних осіб до бюджету надійшло 605 млн грн. Така сума перевищила минулорічний рівень на 19 відсотків.

«Найвищі темпи приросту ПДФО відмічено по: Старосільській, Повчанській та Привільненській ОТГ – понад 50%, Вараській та Шпанівській ОТГ – понад 40%», – підсумувала Лідія Біляк.

Крім того, в обласну казну надійшло 166 млн грн єдиного податку та 72 млн грн надходжень плати за землю, що на 16 млн грн та на 7 млн грн відповідно, більше минулорічного періоду.

Перший заступник голови ОДА Сергій Подолін за результатами наради доручив обласному департаменту соцзахисту підготувати графік засідань районних комісій із погашення заборгованості, які також координуватимуть питання надходжень до бюджетів, зокрема в частині ПДФО.Також, на думку Сергія Подоліна, до співфінансування обласних проєктів потрібно долучати ОТГ. Їхні бюджети збільшуються, адже основний податок – ПДФО – знаходиться в об’єднаних громадах.

Крім того, з метою недопущення втрат місцевих бюджетів, керівникам районів доручено спільно з управлінням ДПС вжити заходів щодо встановлення ставок місцевих податків і зборів у законних розмірах.

До слова, очікуване перевиконання плану власних доходів обласного бюджету за І квартал, за попередніми підрахунками, складе – 27 млн грн.