СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 0:03

«Я жду вибачень»: архітектор до депутата Бляшина через детальний план Басів Кута

Архітектор, розробник детального плану територій правого берега Басівкутського водосховища Дмитро Котляров вимагав у депутата Рівнеради Миколи Бляшина вибачень за те, що той буцімто сказав неправду під час презентації цього плану на сесії. Із такою вимогою пан Котляров звернувся до обранця під час учорашнього прямого ефіру програми «Тема дня» на Суспільному.

Стосувалась вимога архітектора того, що Микола Бляшин буцімто сказав, що «пляжу немає». Ось невеликий фрагмент із учорашньої дискусії:

– (Д.Котляров) Два місяці мене, як архітектора, постійно обпльовують, брешуть, маніпулюють і обманюють, чим нищать мою репутацію. Я не буду вести дискусію з людиною, яка відкрито на сесії каже неправду. Дослівно, Микола Бляшин на сесії сказав: «пляжу немає». Для мене, як для архітектора, це принципове питання, це моя честь і гідність.

– (М.Бляшин) Поясню, що я мав на увазі, – спробував апелювати депутат.

– (Д.Котляров) Я не хочу слухать, що мав Микола Степанович на увазі. Я дослівно вам кажу. Для вас це якийсь цирк, а для мене це робота.

– (М.Бляшин) Звісно, робота, за яку вам заплатила громада.

– (Д. Котляров) Не громада, знов ви маніпулюєте (зазначимо, що понад 100 тисяч гривень на розробку цього документу дав депутат Рівнеради, директор пивзаводу Мар’ян Года,-ред.).

Зрештою, вибачення у ефірі не прозвучали і депутат Микола Бляшин пояснив, що вважає проведену процедуру обговорення плану не до кінця прозорою і такою, яка викликала у нього чимало запитань і пересторог. Про усе це детально можна побачити та почути у ефірі програми:

Нагадаємо, у четвер рівненські депутати підтримали детальний план території правого берега Басівкутського водосховища. На думку його автора Дмитра Котлярова, це дозволить упорядкувати хаотичну забудову, допоможе облаштувати вулицю Чорновола, передбачить будівництво садочка та інших інфраструктурних об’єктів. Депутат Микола Бляшин, який голосував «проти», зокрема вважає, що прийнятий документ узаконить неправомірно побудовані багатоповерхівки у рекреаційній зоні.

Ще 18-го жовтня 2018 року Рівненська міська рада прийняла рішення № 5129, згідно з яким надала Управлінню містобудування та архітектури дозвіл на розроблення детального плану території правого берега Басівкутського водосховища (озера) орієнтовною площею 80 га у комплексі із внесенням змін до діючого детального плану території на вулиці В’ячеслава Чорновола відповідно до містобудівної документації, генерального плану та плану зонування міста. Після громадських обговорень, 17 грудня 2019 року, Архітектурно-містобудівна рада рекомендувала план на подальший розгляд сесії Рівнеради. Документ декілька разів розглядали на засіданнях постійних комісій, а також на «Дні депутата». Обговорення супроводжувалося емоціями. Міські депутати на сесії обговорювали його більше години.

Ось як казав про це під час виступу депутат Микола Бляшин:

– Я хочу, щоб ви усвідомили. Тиснете кнопочку «за» що? За те, що на правому березі Басівкутського озера на площі 80 гектарів, більшість з якої є зоною Р – рекреацій, декілька років тому з’явилися багатоповерхівки. І ви це узаконюєте. За 8, 10, 12 поверхів. Я не кажу, що це погано. Я просто хочу, щоб все було за правилами. А ми даємо сигнал усім, що можна забудувати і потім узаконити.

Розробник детального плану території Дмитро Котляров на сесії висловився так:

– Законом не передбачене затвердження детальних планів території на сесії. Не робіть цього більше, я вас прошу. Законом передбачено, що він розглядається на виконкомі. Тепер я розумію, чому. Я за два роки так і не зміг нікому пояснити, ніхто не зрозумів, в чому сенс містобудівної документації. “Дмитро, забери газовий модуль”, “Дмитро, забери комусь хату, комусь побудуй”. Та це не питання містобудівної документації, неможливо це передбачити. Я вас прошу підтримати цей детальний план території, щоб я міг рухатися далі по реконструкції, набережній і закрити питання будівництва в зоні Р-3.