СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 9:04

На Рівненщині готуються протидіяти поширенню коронавірусу

Штаб щодо протидії поширенню COVID-19 відбувся під головуванням першого заступника голови ОДА Сергія Подоліна.

«Сьогодні ми постали перед новим викликом – не допустити поширення в Україну коронавірусу, який стрімко розповсюджується у світі. Для цього мобілізуємо усі ресурси. Всі служби – прикордонники, поліція, лікарі – мають працювати скоординовано. Уряд має чіткий план дій, головне його дотримуватися. В Україні випадків захворювання не зафіксовано. Але Рівненщина має бути готова, тим більше, що з області дуже багато людей працює в Італії, де вже зареєстровано 400 випадків захворювання», – зазначив Сергій Подолін.

Як доповів в.о. начальника управління охорони здоров’я ОДА Ігор Добровольський, на сьогодні в області визначено два заклади, де за потреби будуть розміщувати пацієнтів із підозрою – Сарненська ЦРЛ та Рівненська міська лікарня. Проте за необхідності госпітальну базу розширять і задіюватимуть усі інфекційні відділення в районах. Сергій Подолін звернувся до голів РДА, щоб приділили належну увагу таким відділенням.

Також він закликав головних лікарів закладів подбати, передусім, про безпеку медиків, які одні з перших можуть контактувати із пацієнтами із підозрою на COVID-19. У них 100-відсотково мають бути необхідні засоби індивідуального захисту, зокрема, спеціальний одяг, захисні маски тощо. Корисним для медиків будуть і додаткові тренінги із відпрацювання чіткого алгоритму дій у випадку виявлення громадян із підозрами. Доручення щодо організації таких практичних навчань отримало керівництво управління охорони здоров’я.

«Незайвим для лікарів може стати онлайн-курс із надання екстреної допомоги під час важких гострих респіраторних вірусних інфекцій, розміщений на платформі Центру громадського здоров’я. Курс містить інформацію із клінічного ведення пацієнтів з важкою гострою респіраторною інфекцією, у тому числі – коронавірусом COVID-19», – зазначила керівник обласного центру громадського здоров’я Олена Гандзюк.

Представник Західного регіонального управління Державної прикордонної служби повідомив, що відучора в аеропорту Рівного та пропускних пунктах на кордоні з Білоруссю розпочали обстежувати усіх подорожуючих людей на наявність високої температури. Для цього ОДА виділила 17 безконтактних термометрів, ще 3 будуть надані додатково. Люди, в яких за результатами температурного контролю буде виявлено підвищену температуру тіла та явні ознаки захворювання, одразу направлятимуться для проведення додаткового медичного обстеження.

Зокрема, під час штабу було доручено управлінню культури і туризму ОДА звернутися до туристичних операторів щодо інформування подорожуючих про країни, де є загроза. Зокрема, станом на сьогодні на території Європи зареєстровано випадки захворювання COVID-19 у 17 країнах (Італія – 400, Німеччина – 21, Франція – 17, Іспанія – 12, Великобританія – 9, Хорватія – 3, Австрія – 2, Росія – 2, Фінляндія – 2, Швеція – 2, Ізраїль – 2, Швейцарія, Греція, Грузія, Норвегія, Північна Македонія та Бельгія – по одному випадку).

В Україні жодного лабораторно підтвердженого випадку COVID-19 не зафіксовано.

ВООЗ передала Україні спеціальну тест-систему, за допомогою якої можна визначити вірус COVID-19. Тестування проводитиме вірусологічна референс-лабораторія Центру громадського здоров`я України.

Наразі, в Україні є близько 12 тисяч ліжок в інфекційних стаціонарах, 2 тисячі лікарів-інфекціоністів, 5 тисяч медичного персоналу, який працює в інфекційних лікарнях.