СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 7:18

ОСББ Рівного вчили як отримати кредит на утеплення будинку

У Центрі енергоефективності, який діє при НУВГП, відбувся семінар-тренінг для голів ОСББ.

Співвласників житлових будинків Рівного навчали співпраці із банками з метою отримання кредитів. Тема актуальна, адже наразі триває прийом заявок від ОСББ на участь у державній програмі Фонду енергоефективності України «Енергодім».

Навчання організували департамент ЖКГ, енергетики та енергоефективності Рівненської ОДА спільно з Проектом «Об’єднання співвласників будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень «HOUSES» та Програмою IFC «Енергоефективність для України».

Микола Ільїнов, фінансовий консультант Програми IFC «Енергоефективність для України» (на фото), під час тренінгу розповів про джерела фінансування заходів з енергомодернізації ОСББ . Їх є три – накопичення коштів мешканцями будинку, оплата усієї суми одразу та отримання кредиту в банку.

«Найвигіднішим способом фінансування заходів з модернізації багатоповерхівок є отримання банківського фінансування в рамках програми Фонду енергоефективності «Енергодім», – вважає експерт. – Цей варіант має найбільше переваг. Адже, по-перше, не потрібно збирати усю суму, по-друге – з’явиться можливість економити на опаленні одразу. Вам, як керівникам ОСББ, залишається лише переконати своїх співвласників та оформити документи».

Микола Ільїнов роз’яснив деталі співпраці із банками. На сьогодні єдиним акредитованим банком-партнером Програми «Енергодім» є Укргазбанк. Втім, можна співпрацювати і з іншими установами.

Під час семінару учасникам розповіли про особливості вибору банку для отримання кредиту, вимоги установ та ключові етапи співпраці.

«Більшість багатоповерхівок Рівного будувалися ще за радянськими нормами і на сьогодні мають великі тепловтрати, – зазначає заступниця директора департаменту ЖКГ, енергетики та енергоефективності Рівненської ОДА Олександра Семчук. – Це відображається і в платіжках за тепло. Тому їх енергомодернізація є не лише актуальною, а просто життєво необхідною».

Такі ж тренінги проведуть для ОСББ Костополя та Дубно.

Нагадаємо, Програма «Енергодім» передбачає часткове відшкодування витрат ОСББ на заходи з енергоефективності у розмірі 40% вартості прийнятних заходів/робіт для пакету «Легкий» та 50% для пакету «Комплексний». Перші 300 заявок отримають додатковий грант у розмірі +20%. Очікуваний середній рівень економії споживання енергетичних ресурсів за сукупністю всіх проектів, що фінансуються в рамках Програми від 30%.