СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 9:30

На Рівненщині продовжать обговорювати майбутню модель адміністративно-територіального устрою

Аби напрацювати ефективні рішення стосовно об’єднання територій в самодостатні громади, на Рівненщині продовжать обговорювати майбутню модель адміністративно-територіального устрою.

«Децентралізація – не означає «різати» область. Це, перш за все, самостійність в прийнятті рішень і відповідальність за якість життя мешканців громад. Ми повинні забезпечити доступність освітніх, медичних та адміністративних послуг. Тому деяким амбіціям доведеться поступитися економічному розрахунку і здоровому сенсу», – звернувся голова ОДА Віталій Коваль до голів діючих ОТГ, керівників міст та районів під час зустрічі.

В свою чергу керівники ОТГ висловили свою думку стосовно об’єднання. Вони турбуються про те, щоб укрупнення об’єднаних громад не повернуло нову модель адмінустрою до варіанту: «ОТГ = район». Тому вони переконані, що необхідно залишити діючі громади такими, якими вони утворилися на початку реформи на засадах добровільності. А так звані «білі плями» адміністративно приєднати до тих, що вже існують.

Водночас, на думку керівників ОТГ, для того, аби поліпшити надання сервісів населенню, можна впроваджувати між територіями муніципальне співробітництво у різних галузях – освіті, медицині та адмініструванні послуг.

«Ми й надалі проводитимемо зустрічі з представниками громад, аби чути аргументи та напрацювати правильні рішення щодо їх укрупнення. Для цього – розпочинаємо серію зустрічей на рівні заступників міністрів», – наголосив Віталій Коваль.

Нагадаємо, наприкінці минулого року вступили в дію нові зміни до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», прийняті Верховною Радою. Вони передбачають створення ОТГ згідно перспективних планів, які розробляються обласною державною адміністрацією згідно з методикою формування спроможних громад, затвердженою Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до документу обов’язковими умовами для формування спроможних громад є:

  • нерозривність території;
  • зона доступності до аміністративного центру не більше 25 км;
  • наявна розвинена інфраструктура, у тому числі на території ОТГ має бути розташована школа на 250 учнівських місць.

Згідно нової методики, облдержадміністрацією був обрахований рівень спроможності об’єднаних територіальних громад за 5-ма показниками.

Критеріями оцінки спроможності визначено:

– чисельність населення, що проживає у ОТГ;

– чисельність дітей шкільного віку, які навчаються у школах, розташованих на території ОТГ;

– площа території ОТГ;

– індекс податкоспроможності бюджету громади;

– частка місцевих податків і зборів у доходах бюджету громади.