СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 22:42

Коронавірус: медики Рівненщини показали, як підготувались до можливого прийому хворих

До інфекційного відділення Рівненської міської лікарні 31 січня, госпіталізували рівнянку, яка повернулася з Китаю. Вона сама попросила перевірити її на наявність коронавірусу, розповів Суспільному керівник обласного лабораторного центру Роман Сафонов.

Потенційний інфікований коронавірусом протягом десяти інкубаційних днів перебуватиме в боксованих палатах ізолятору в реанімації обласної лікарні. У випадку підозри на нього спеціалізовані бригади довозитимуть людей з районів сюди чи в інфекційне відділення в міській лікарні, розповів завідувач реанімації.

Завідувач відділення реанімації обласної лікарні Анатолій Мельничук:

– Найголовніше, що в цій палаті є повітря стиснене і кисень з постійною безперебійною подачею. І решта всіх засобів, які використовуються для запобігання контакту з пацієнтом з підозрою на короновірус.

У складних випадках пацієнта під’єднуватимуть до апарату штучної вентиляції легень зі зволоженням. Решті зможуть надавати симптоматичну терапію. Тобто, лікуватимуть медикаментами, які знімають високу температуру та рятують від болю у горлі і голові.

Сестра медична відділення реанімації обласної лікарні Тетяна Диковицька:

– В шафі знаходяться медикаменти для надання медичної допомоги хворим з підозрою на короновірус. Лікар в нас робить призначення і ми першу невідкладну допомогу надаємо цими ліками, що знаходяться в шафі.

Надання допомоги хворим на коронавірус майже не відрізняється від лікування пацієнтів з вірусом грипу, пояснює Анатолій Мельничук. Але від коронавірусу відсутня вакцина.

Завідувач відділення реанімації обласної лікарні Анатолій Мельничук:

– Готовність є і забезпечення є. Для цього вже спеціально використовуються респіратори, бажано не марлеві пов’язки, а респіратори, шапочки, окуляри для захисту, халати спеціальні, рукавички. Забір матеріалу відбувається максимально обережно.

Доки хворий перебуватиме у палаті, аналізи досліджуватиме лабораторний центр. Там відпрацювали порядок дій та провели навчання працівників. Для додаткової безпеки під час аналізу зразків мають використовувати протичумні костюми. Загалом антикороновірусні заходи проводять протягом тижня.

Завідувач відділення обласного лабораторного центру Сергій Шуляренко:

– Зроблено немало. В нас підготовлений наказ, створена робоча група, ми організували проведення занять спеціалістів епідеміологічного профілю центру щодо короновірусної інфекції. Ми провели практичні навчання з одягання-роздягання захисного одягу, підготовлені проєкти різноманітних документів.

Керівник обласного лабораторного центру Роман Сафонов:

– Особи, у яких буде підозра на захворювання, будуть проби відбиратися і відправлятися в столичну лабораторію, де будуть проводитися відповідні дослідження. Якщо такої змоги не буде – відправляється, як зараз це робиться, за кордон.

Перевірити швидкість реагування медики змогли на реальному прикладі. Зранку, 31 січня, до центру первинної меддопомоги на Ювілейному звернулася дівчина, яка приїхала з Китаю. Вона почувалася зле і її госпіталізували.

Керівник обласного лабораторного центру Роман Сафонов:

– Наразі молода жінка зараз себе почуває добре, жодних ознак захворювання – ані підозри на коронавірус, ані підозри на ГРВІ немає. Натомість у зв’язку з тим, що попередньо, за її словами, в неї був нежить і першіння в горлі, кашель, температура, лабораторією взято для досліджень поширених інфекцій ГРВІ та грипу. І робляться дослідження.

Перші результати лабораторний центр отримає в понеділок, 3 лютого.