СЬОГОДНІ: Вівторок, 19.03.2024, 11:00

Розслідування авіакатастрофи – це не тільки про відповідальність Ірану, а й про рівень вітчизняної дипломатії та системи безпеки, який ми всі побачили, – Порошенко

Позиція Верховної Ради України щодо розслідування трагедії з українським літаком, якого було збито в Ірані, має бути ширшою, аніж ритуальне висловлення співчуття чи констатація явки з повинною з боку іранської влади. Український парламент має наполягати на повномасштабному міжнародному розслідуванні, яке дасть відповіді на всі питання про причини і фігурантів цього злочину. Про це з трибуни Верховної Ради заявив п’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко.

Саме тому фракція «Європейська Солідарність» запропонувала свій проект Постанови щодо цієї трагедії.

«Предмет нашої заяви ширше ніж розслідування катастрофи. Йдеться про роль і місце України в сучасному світі. Про наші стосунки з ключовими західними партнерами. Про наші взаємини з Російською Федерацією. Про те, як вітчизняна дипломатія здатна ці інтереси захищати. Про те, як функціонує  система безпеки в країні, і які висновки треба зробити із того збою, який вона продемонструвала останніми тижнями», – наголосив Петро Порошенко.

Він також провів паралель з тим, як повела себе іранська влада – і Кремль після збиття літака малазійських авіаліній МН17.

«Так, Іран повівся порядніше, ніж Москва, яка вбила сотні людей і цинічно заперечує свою відповідальність і свою провину вже шостий рік. Але явка з повинною теж не позбавляє від покарання. Той, хто російською ракетою збив український літак, повинен понести міжнародно-правову відповідальність. Для цього замало визнання з боку Ірану. Для цього треба знайти і довести відповіді на важливі питання. Не лише хто натиснув  кнопку “пуск” на ракеті. Хто був в бойовому розрахунку – іранці чи іноземні інструктори? Хто і чому віддав наказ? Чийого виробництва була зброя?», – зазначив Порошенко.

«Зізнання Ірану це не фінал трагічної історії. Це початок тривалого розслідування і відповідальності. Йдеться не лише про грошові компенсації родинам загиблих. Йдеться про честь і гідність нашої з вами держави України. Цей процес, як вчить досвід МН17 – процес важкий і тривалий. Там можуть траплятися прикрі несподіванки: як-от рішення видати Росії ключового свідка у доведенні злочину  Російської Федерації. Мова йде про  Цемаха», – нагадав Петро Порошенко про видачу нинішньою владою ключового свідка у справі МН17.

Він наголосив, що заява парламенту всім своїм змістом  має демонструвати сильну українську позицію – і влади, і опозиції.