СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 12:39

На Рівненщині активізують роботу районних комісій із заборгованості по зарплаті

Питання захисту соціальних прав застрахованих осіб, виявлення фактів «тіньової» зайнятості, легалізації заробітної плати та погашення її заборгованості не втрачає своєї актуальності. Саме ці питання розглядались цього тижня в Рівненській облдержадміністрації під час засідання комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати.

І хоча заборгованість з виплати заробітної плати на Рівненщині з початку року зменшилась на 20 млн. 362,8 тис. грн., 17 підприємств ще боргують людям понад 8 млн. гривень. Найбільшу заборгованість мають два економічно активні підприємства – Рівненський авторемонтний завод та Рівнеазот.

Під час засідання було зазначено, що значимість роботи комісії є дуже суттєвою для наповнення бюджетів ОТГ. Адже податок на доходи фізичних осіб, що сплачується з легальних доходів працівників, є бюджетоформуючим саме для місцевих бюджетів. То ж, як наголосив в.о. начальника ГУ ДПС у Рівненській області Віталій Чуй, така комісія має бути універсальною та охоплювати як напрямок роботи із заборгованою зарплатою, так і інші напрямки – підвищення рівня оплати плати, легалізацію доходів найманих працівників, контроль за перерахуванням податку на доходи, єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування та військового збору до бюджетів.

У результаті аналізу роботи всіх учасників обласної робочої групи з питань погашення заборгованості, перший заступник голови ОДА Сергій Подолін доручив департаменту соцзахисту проаналізувати роботу районних комісій щодо кількості перевірок, їх ефективності та включити в роботу комісій представників ОТГ.