СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 12:15

Нелегальні бурштинокопачі на півночі Рівненщини тепер нестимуть кримінальну відповідальність

Верховна Рада прийняла у другому читанні та в цілому законопроект №2240, що передбачає легалізацію видобутку бурштину.

За відповідне рішення проголосувало 279 депутатів. Для того, аби ухвалити закон необхідно щонайменше 226 голосів депутатів.

Показовим є і те, що Урядовий законопроект із п’яти рівненських нардепів від провладної партії «Слуга народу» не підтримав лише депутат від 154-го виборчого округу Олександр Аліксійчук. Усі інші «слуги» від Рівненщини голосували «ЗА» –  Дмитро Соломчук, Олександр Аліксійчук, Олександр Ковальчук та кнопкодав Сергій Литвиненко.

Серед іншого, законом передбачено надання дозволів на видобуток бурштину на певних земельних ділянках, зокрема у законі вносяться зміни до Земельного кодексу, якими передбачається проведення розвідувальних робіт щодо пошуку покладів бурштину.

Також закон передбачає кримінальну відповідальність за незаконне видобування каміння. А також – якщо видобувачі не відновлять пошкоджені землі. Раніше видобувати бурштин легально в Україні могли кілька державних і приватних підприємств. Увесь інший бурштин видобувався незаконно і це приносило збитки державі та шкодило довкіллю.

Відповідно до закону, стартова ціна дозволу буде визначена з розрахунку 3,4 тисячі гривень за гектар ділянки бурштинових надр. Площа ділянки не може перевищувати 10 гектарів.

Нагадаємо, на Рівненщині нелегально видобувають бурштин у північних районах області – Березнівському, Сарненському, Рокитнівському, Дубровицькому, Володимирецькому та Зарічненському.