СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 2:14

На Рівненщині змоделювали карту наявних і необхідних соціальних об’єктів

Дані про 5,5 тисяч об’єктів нанесли на карту Рівненської області. На мапі змодельовані усі існуючі та ті, які необхідно створити чи збудувати, об’єкти надання публічних послуг: дитсадки, школи, медичні заклади, ЦНАПи, бібліотеки.

Про це повідомляє Рівненська ОДА.

«Ми зібрали на карті інформацію про те, що зараз у нас фізично вже є. Дані співставили зі стандартами, які надали міністерства, та на основі них змоделювали ідеальну мережу соціальних та інфраструктурних об’єктів, яка має існувати в області. Це і буде наша «дорожня карта», якою будемо користуватися у своїй роботі», – розповів перший заступник голови Рівненської ОДА Сергій Подолін. Посадовець взяв участь у нараді під головуванням Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука щодо формування мережі надання публічних послуг.

Так, наприклад, аналіз показав, що зараз в області є 25 ЦНАПів та 8 підрозділів, а за критеріями моделювання мереж сервісів та послуг потрібно усього 80. Адже ЦНАПи мають бути у кожному центрі територіальної громади з доступністю не більше, ніж 30 хв.

Достатньою є мережа первинної медичної допомоги на Рівненщині, «вторинки» і «третинки». Є потреба у збільшенні кількості центрів безпеки та закладів надання соціальних послуг.

Під час наради Прем’єр-міністр наголосив, що Уряд разом з місцевою владою має сформувати таку інфраструктуру, яка існуватиме не для зручності держави, а співпадатиме з реальними потребами людей. «Це стосується медицини, освіти, безпеки, сфери послуг. Зараз у нас реформа децентралізації не зовсім ефективна, зокрема, і через відсутність чітких вимірюваних критеріїв, що і для чого зробила місцева влада», – наголосив Олексій Гончарук.

Саме тому з 2020 року Уряд вводить системну оцінку показників роботи голів ОДА.

На фото: змодельована мережа ЦНАПів.