СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 3:12

Семидубська ОТГ на Рівненщині має всі шанси стати самодостатньою

Керівництво Рівненської ОДА зустрілося з жителями Семидубської громади, що на Дубенщині. Зустріч ініціював керівник області Віталій Коваль перед місцевими виборами, що відбудуться в ОТГ 22 грудня. Головна мета – розповісти про успіхи децентралізації.

Зокрема, заступник голови ОДА Ігор Тимошенко розповів, що 32 ОТГ, які перейшли на прямі відносини з державним бюджетом, мають 600 мільйонів гривень власних доходів. Для порівняння, надходження до обласного бюджету за аналогічний період складають близько 850 мільйонів.

«Семидубська ОТГ має всі шанси стати самодостатньою. Власні доходи на одного мешканця будуть в межах 4 тисяч гривень. Тобто, ваш старт набагато більший за той, що був у Повчанській та Тараканівській громадах, які створені на Дубенщині. Семидубській громаді не вистачає лише 13% до рівня бездотаційності та спроможності», – звернувся Ігор Тимошенко до людей.

Під час зустрічі виступили представник Рівненського регіонального відділення Асоціації міст України Василь Курилас. Зокрема, він розповів про особливості формування бюджету, передачі об’єктів спільної власності, механізм реорганізації сільрад тощо.

Досвідом створення та самостійного життя поділилася керівниця Повчанської ОТГ Інна Іванюк. Вона розповіла про перші успіхи громади – будівництво сімейної амбулаторії, дороги, ремонти навчальних закладів та інші. Жінка додала: «Я шкодую лише про одне – про те, що ми не створили об’єднану громаду три роки тому».

«Наша позиція – продовжити децентралізацію. Громади отримують великі можливості – в першу чергу, самостійно приймати рішення. При цьому, вони не повинні забувати про відповідальність перед людьми. Тому вже 23 грудня вам усім треба об’єднатися та працювати заради розвитку своєї території», – звернувся голова ОДА Віталій Коваль до жителів ОТГ.

Під час зустрічі відбувся діалог з громадою. Керівництво ОДА та експерти відповіли на усі питання стосовно життєдіяльності громади.