СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 8:24

Вчителька із Рівненщини створила настільну інтерактивну гру

Вчителька з Тараканова на Дубенщині створила гру, яка гуртуватиме батьків, дітей та навчальний заклад. «Скарби премудрості батьків» – настільна інтерактивна гра для просування Педагогіки Партнерства у Новій українській школі. Її авторка – заступниця директора з виховної роботи Тараканівського ліцею Ольга Чорнобай.

Як перетворити батьків з пасивних глядачів на співавторів освітнього процесу? Саме це питання лягло в основу провідної ідеї настільної інтерактивної гри «Скарби премудрості батьків», впровадженню в освітній процес якої зараз допомагає Громадське Партнерство «За прозорі місцеві бюджети!».

Автор і натхненник гри – Ольга Чорнобай, громадська діячка, педагогиня з 17-тирічним стажем, заступниця директора з виховної роботи Тараканівського ліцею. Але головне – мама двох чудових дітей. «Ставши мамою, зіткнулась з проблемою, що нас, батьків, ніхто спеціально не вчить, як спілкуватись з власними дітьми, як їх виховувати. Батьки, зазвичай, покладаюся на досвід своїх батьків, найближчого оточення, на інтуїцію. Але час стрімко летить вперед, і діти наші кардинально відрізняються від нас та від наших батьків. Як у вихованні дітей знайти «золоту середину» між двома полюсами: надмірно покірна, слухняна дитина та домашній «тиран», який нехтує інтересами інших? Саме це запитання цікавить багатьох небайдужих батьків, які хочуть бути друзями своїм вихованим, самостійним, творчим дітям» – говорить п.Ольга.

Під час одного із тренінгів, який проводив у Тараканівській громаді експерт Громадського Партнерства «За прозорі місцеві бюджети!» Микола Орлов, п. Ольга поділилася з ним своєю ідеєю, і вони прийшли до висновку, що було б надзвичайно корисно впровадити гру в освітній процес через діяльність піклувальних рад закладів освіти. Створення саме таких рад у 20 ОТГ по всій країні зараз супроводжує Громадське Партнерство «За прозорі місцеві бюджети!» в межах проекту «Децентралізація приносить прозорість та ефективність в освіті та медицині» (ДІЄМО), і саме цим радам можна презентувати гру і рекомендувати її до практичного застосування.

Більше того, за підтримки Громадського Партнерства «За прозорі місцеві бюджети!» вже виготовлено чудовий презентаційний комплект гри, оскільки переваги, сучасність, новизна ідеї та широкий спектр використання гри є абсолютно очевидними.

Унікальність настільної інтерактивної гри «Скарби премудрості батьків» в тому, що вона дає можливість батькам усвідомити власну відповідальність за виховання дітей, стимулює батьків до розвитку та самовдосконалення; через призму запропонованих життєвих ситуацій, проблем, дає можливість побачити «підводні камені», власні недоліки у вихованні своїх дітей; інтерактивне спілкування сприяє активізації батьків до спільних дій, партнерських відносин з навчальним закладом.

Гра «Скарби премудрості батьків» є простою у використанні та варіативною. Вона містить завдання змінного характеру, що дає можливість адаптувати їх до використання з різними категоріями учасників освітнього процесу. Гра «Скарби премудрості батьків» є чудовим методичним ресурсом і для підготовки молоді до сімейного життя.