СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 22:07

Місце де незабаром постануть віртуальні квест-руми, ще недавно було осередком світського життя Рівного

Палацик “На Гірці” не просто літній будинок князів Любомирських. Ще у тридцятих роках минулого століття тут відбувались неймовірні за розмахом прийоми. А в особливо урочисті моменти для міста, будинок винаймав муніципалітет. Як наприклад у передноворічні дні, – повідомляється на сторінці “Таємничі підземелля Рівного“.

Про розкішне життя з гучними балами, музикою і розвагами у маєтку рівненських Любомирських ходили легенди.

Сам Палацик “На Гірці” потрапив у описи як видатний приклад тогочасної архітектури.

Відомий дослідник палацивої архітектури: Роман Афтаназі дає таку характеристику палацику:

Вхід до нього, подібно, йшов повз оранжереї. Поперед фасаду суттєво виступав портик, який підтримували 4 колони і 4 пристінні. Колони підтримували балкон, оточений кованою балюстрадою. При тривісній центральній частині по довжині фасаду, скерованої до легкоспадаючого саду виступала широка і глибока тераса, покрита хвилястим дашком. Тут, як і в оранжереї, але набагато скромніші були дві напівкруглі колони тосканського ордену з пілястрами. На терасу з салону вели три напівкруглі замкнуті porte-fenêtre [тип дверей]. Від тереси в парк вели кам’яні сходи, які розширювалися додолу. Це був швидше сад зі старих дерев, з добре доглянутими газонами і клумбами.

На картинці, бачимо Палацик “На Гірці” у виконанні одного з учасників нашого архітектурного воркшопу, виконаний за старовинними описами і з урахуванням розташування фундаментів.