СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 21:52

Хто із нардепів від Рівненщини підтримав можливість навчання російською мовою у закладах вищої освіти

12 листопада цього року, Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення освітньої діяльності у сфері вищої освіти» (реєстраційний №2299). 

Відповідне рішення підтримали 273 народних обранці.

Це рішення викликало занепокоєння у науковій спільноті та обурення громадськості, адже в проголосованій редакції законопроекту дається можливість у закладах вищої освіти навчання російською мовою, тобто, по суті, він заохочуватиме русифікацію іноземних студентів, зокрема, в харківських, одеських та інших вишах України.

Науковці закликають владу дати вишам можливість навчати іноземних студентів українською, англійською чи іншими мовами ЄС, але не заохочувати навчання російською.

До слова, відповідне рішення підтримали усі шість народних депутатів від партії «Слуга народу», які в парламенті представляють Рівненщину. Це зокрема – Олександр Аліксійчук, Роман Іванісов, Олександр Ковальчук, кнопкодав Сергій Литвиненко, Дмитро Соломчук та Олександр Салійчук.

Також, на підтримку цього законопроекту голосував і депутат від північних районів області, член депутатської групи «За майбутнє» Віктор М’ялик.

Утрималась при голосуванні народна депутатка від партії «Голос» Соломія Бобровська, а ще одна рівнянка, депутатка від партії «Європейська Солідарність» Яна Зінкевич була відсутньою під час засідання.