СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 1:29

У Рівному обговорили земельну реформу

Земельний форум у Рівному в рамках програми «Діалоги про Україну» зібрав аграріїв та землевласників області, керівників сільськогосподарських підприємств, фермерських господарств, очільників районів, ОТГ та всіх, кого цікавить зміст земельної реформи. 

На запитання відповідали заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький і Уповноважений Президента України із земельних питань Роман Лещенко.

Посадовці приїхали до Рівного, аби донести законодавчу позицію влади до людей, почути, що їх турбує і врахувати це під час напрацювання остаточного тексту законопроєкту про земельну реформу. За словами Тараса Висоцького, завдання реформи – трансформувати нинішній «сірий ринок» землі і продуктів сільського господарства у відкритий, прозорий та ефективний, від якого виграють всі учасники. Мета – створити ринок землі, у якому немає сірих схем, махінаторів, рейдерів та монополістів, які диктують свої правила.

Роман Лещенко також розповів про основний зміст земельної реформи. Так, після її реалізації українську землю зможуть купити тільки громадяни України та вітчизняні компанії, у яких 100% власності належить українцям. А спеціально для малих фермерів буде створено Програму підтримки дешевих кредитів на купівлю землі.

«Купити державні та комунальні землі можна буде виключно на публічних електронних торгах за стартовою ціною не нижче нормативно грошової оцінки. За бажанням, через електронні торги продати свою землю зможе і власник приватного паю. Закон також гарантуватиме захист прав тих аграріїв, які вже сьогодні обробляють землю за офіційними договорами оренди. Норми, за якими орендар має переважне право на придбання ділянки та можливість працювати на землі в разі зміни власника, будуть діяти», – розповів Роман Лещенко.

Серед учасників земельного форуму відбулася конструктивна дискусія, під час якої столичними посадовцями були озвучені відповіді на всі питання, що стосуються реформи.