СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 13:08

Все в цифру: рівненських водіїв ймовірно не штрафуватимуть за те, що забули водійське посвідчення

Посвідчення водія і свідоцтво про реєстрацію – в цифру! Колись книжечка, а зараз пластик в кармані, портмоне, сумці і тд мають всі шанси піти в минуле.

Обов’язковість возити з собою ці два документи дійсно була продиктована вимогами часу. Все було на папері і реєстри також, тому іншого способу перевірки вигадати було складно. Зараз же технології дозволяють перевести носіння цих двох пластикових карток в розряд «рудимент».

Скажу відверто, декілька структур МВС і патрульна поліція в тому числі, займались цим вже досить давно. Напрацьовувалися різні варіанти і моделі реалізації цього: і створення бази, і перевірка по інших документах, і багато чого ще.

І ось нарешті, здається, всі дійшли до однієї думки щодо моделі і способу реалізації.
Буде мобільний додаток «ДіЯ» у який будуть заливатися (завантажуватися) посвідчення водія і свідоцтво про реєстрацію. Зрозуміло, що буде і верифікація і захист. Просто аби що завантажити до системи не вийде.

Принцип дії буде щось накшалт ApplePay або схожих, у зручності користування якими пересвідчилося багато людей, в тому числі і я.

Отже, сьогодні за результатом спільних зусиль МВС та Мінцифри було прийнято Постанову КМУ про проведення експеременту по впровадженню електронних посвідчення водія і свідоцтва про реєстрацію тз.

Деякі аспекти:
– звісно, що для того щоб поїхати закордон показати електронну версію буде ще довго недостатньо. Там, може, ще не розробили такі круті додатки.
– Опція пред’явити свідоцтво про реєстрацію ТЗ в електронній формі спершу буде доступна тільки власникам тз, а не користувачам. Кермувальникам за дорученням/без доручення треба поки чекати.
– в майбутньому, у випадку позбавлення когось права керування, про це просто буде проставлятися відмітка в базі. Фізичне вилучення посвідчення і тимчасові талони на право керування відійдуть в минуле.

Судячи з усього, реалізація експерименту вже не за горами!

Скоро просто треба буде не забути мобільний телефон