СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 19:37

Проектні ідеї включені до Стратегії розвитку Рівненщини отримають фінансову підтримку з бюджетів

Робота над Стратегією розвитку Рівненської області до 2027 року нині знаходиться в активній фазі. Над нею працюють не лише управлінці, науковці та громадськість.

Надзвичайно важливий вклад у розробку головного програмного документу області сектору бізнесу. Адже саме від підприємців залежить розвиток економіки регіону.

«Одна із особливостей цьогорічної Стратегії – це врахування смарт-спеціалізації. Ми маємо сформовану операційну ціль – підтримка високотехнологічних виробництв та наукових досліджень. Їй відповідають низка галузей та сфер діяльності. Це деревообробна галузь, харчова промисловість, переробка сільгосппродукції, органічне землеробство, ягідництво та садівництво, транспортні послуги, логістика та IT-сектор. Проектні ідеї у цих сферах можуть стати перспективними для включення їх до Стратегії. А відтак вони можуть претендувати на фінансову підтримку з бюджетів», – зазначив в.о.голови Рівненської облдержадміністрації Ігор Тимошенко.

Такий інструмент як смарт-спеціалізація застосовується в усіх країнах, які прагнуть економічного розвитку. Серед них – Ізраїль, Корея, країни ЄС. У цих країнах з державного або регіональних бюджетів підтримується конкретний бізнес, а відтак стимулюється його розвиток.

Радник програми «U-Lead з Європою» Василь Кашевський нагадав, що смарт-спеціалізація – це європейський підхід регіонального розвитку. Такий інструмент допоможе підприємствам виробляти продукцію з високою доданою вартістю, створити додаткові робочі місця та підвищити рівень заробітних плат на підприємствах. Окрім того, дозволить просувати продукцію на іноземні ринки.

«Ми не знаємо, яка вам необхідна допомога, щоб реалізувати ваші плани. Та й не знаємо, що ви плануєте. Саме тому, просимо активно долучитися до розробки Стратегії», – звернувся Василь Кашевський до підприємців.

Це необхідно для того, щоб головний програмний документ включив ваші проектні ідеї, що стимулюють нашу економіку, допоможуть стати їй конкурентоспроможною на глобальному ринку.

В свою чергу, директор департаменту економічного розвитку і торгівлі Рівненської ОДА рекомендував підприємцям впродовж вересня зініціювати галузеві зустрічі та ідентифікувати спільні потреби, що можуть отримати бюджетну підтримку:

«Серед інших – це можуть бути технологічні, маркетингові дослідження, підготовка кадрів, промоція тощо. Ефективні пропозиції від бізнесу будуть винесені на публічне обговорення та внесені як проектні ідеї до Стратегії розвитку до 2027 року і плану заходів з її впровадження».