СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 10:26

Василь Тарас: «Шум.Недоторканість.300 депутатів»

Колишній рівнянин, а нині професор Університету Північної Кароліни у США Василь Тарас поділився своїми думками щодо законодавчих ініціатив нової української влади, зокрема скасування недоторканості і зменшення кількості депутатів.

«Або не знають, що справді треба. Або просто вміло заробляють бали на пустому місті. Бо недоторканість нє ні причиною, ні вірішенням проблем.

300 чи 150 депутатів замість 450 не є ні причиною, ні вирішенням.

Ну знімуть недоторканість. І що?

Ну якийсь олігарх, що колись сам ховався під куполом, хоча ніхто його не чіпав, тепер надасть перевагу від себе там по списках поставити якусь ляльку. Як і раніше, в принципі, йому нічого не грозило, якщо було чив відкупитися, так і тепер буде. Як і раніше, при бажанні, можна було ту недоторканість зняти голосуванням, так і тепер, якщо захоче президент, то посадять. Ото лише тепер можна буде тиснути на будь-якого депутата, тому ще дружніше будуть голосувати, як треба «папі». Окрім як пустої моральної сатисфакції люмпену, ця міра нічого не дає, і навіть трохи забирає.

Те саме з 300 депутатів. Економії там буде трошки більшу нуля. Пройшти новим буде ще важче, бо менше корит – сильніша боротьба і вища ціна. Плюс «папі» легше контролювати буде меншу кількість. Плюс ще більше будуть відірвані від людей, яких представляють. Власне, з виключно пропорційною системою, це і так буде.

Це я не до того, що це погано. Це я до того, що це, по великому рахунку, абсолютно нічого не дає, а шуму і радості буде, ніби вирішили велику проблему. Гарний ПР на пустому місці….

Чи хтось очікує якісь системні зміни завдяки цим нововведенням?», – пише Василь Тарас.