СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 19:44

Рівне серед лідерів з енергомодернізації в Україні

ОСББ Рівненщини готують до співпраці із Фондом енергоефективності. Організація повноцінно запрацює за декілька місяців.

Фонд енергоефективності втілюватиме нові заходи, у які за 5 років планують інвестувати близько 265 млн доларів. Ці кошти спрямують на енергомодернізацію шести тисяч будинків по всій Україні.

Аби не втратити можливість і ресурси, для ОСББ області провели круглий стіл «Енергоефективність в громадах – шлях до успішної житлової реформи на Рівненщини».

«Ми зараз в передчутті великих ресурсів на систему термомодернізації житлового фонду. Тому потрібно правильно зорієнтувати наші громади та активізувати ОСББ, для того, щоб Рівненщина і далі утримувала лідерство з утримання коштів як із державного бюджету, так і від донорів», – відзначила співорганізатор заходу, координатор проекту ЄС/ПРООН “HOUSES” в Рівненській області Ольга Кашевська.

Енергоефективність – це інвестиція в наступні покоління переконаний, профільний заступник голови Рівненської ОДА Олександр Корнійчук:

«Обласна програма енергефективності має колосальний результат – від початку діяльності програми ми вже реалізували більше 170 проектів. Також хочу відзначити обласну програму з відшкодування відсотків на теплі кредити, якою сьогодні вже скористалися 20 тисяч осіб. Це близько 17,9 млн грн. відшкодувань для людей. І вперше ми спробували і переконали депутатів спрямувати частину коштів на відшкодування для ОСББ».

Досвідом щодо впровадження енергоефективних заходів поділилися секретар Рівненської міськради Сергій Паладійчук та заступник міського голови Рівного Сергій Васильчук. Адже Рівне вже не один рік утримує першість із впровадження енергоефективних заходів.

«Ми були одні з перших міст, яке облаштувало лічильниками тепла усі будинки. Після цього почалися програми утеплення і енергомодернізації. Це все те, що нас сьогодні тримає у лідерах. Сьогодні Рівне за обсягами коштів, направлених на енергомодернізацію, випереджає навіть Київ», – повідомив Сергій Паладійчук.

Як розповів консультант проекту IFC з підтримки Фонду енергоефективності у Рівненській області Михайло Лук’яник, програма Фонду передбачає, що грант надходите частково від уряду України, частково – від донорів. Якщо в проекті щодо теплих кредитів були тільки матеріали, то в цьому все – і роботи, і матеріали. Нова програма призначена, щоб енергоефективність впровадили більш комплексно. У цьому проекті спочатку робиться аудит до робіт, потім ще один аудит – наприкінці роботи.