СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 3:59

Вараш, як місто-супутник Рівненської АЕС може отримати спеціальний статус

На сайті Президента України з’явилась петиція щодо надання містам-супутникам атомних електростанцій спеціального статусу, який дасть новий імпульс їхньому розвитку і стане запорукою безпечної роботи вітчизняних АЕС.

Дану петицію 14 червня на ім’я Президента Володимира Зеленського запропонував народний депутат Володимир Бандуров. До переліку міст-супутників належать міста: Вараш (Рівненська АЕС), Енергодар (Запорізька АЕС), Южноукраїнськ (Южно-Українська АЕС) та Нетішин (Хмельницька АЕС). У петиції запропоновано внести зміни до частини 2 статті 133 Конституції України про міста зі спеціальним статусом, додавши міста-супутники українських АЕС.

Спеціальний статус дозволить зробити ці міста більш економічно незалежними та фінансово спроможними, оскільки дозволить місцевим громадам ефективно розпоряджатися коштами міського бюджету та вийти з підпорядкування облдержадміністрацій.

«Спеціальний статус для кожного міста-супутника атомної станції — це, у тому числі, забезпечення комфортних умов проживання для його мешканців. Соціальна стабільність, безпечна робота комунальних підприємств, шкіл, лікарень та інших соціальних закладів гарантують стійкий психологічний стан співробітників АЕС, що напряму пов’язано з безпечною роботою атомних станцій», – йдеться в електронному зверненні №22/061866-еп.

На сьогоднішній день петицію підписали 79 осіб з 25 тисяч необхідних. В цілому збір підписів триватиме впродовж трьох місяців.