СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 17:48

На Рівненщині чоловік через суд довів своє батьківство

Дитина є, а законного підтвердження батьківства немає….Сьогодні не рідко пари не поспішають до ДРАЦСу аби оформити свої стосунки офіційно, натомість обирають життя у громадянському шлюбі. Люди вважають, що штамп у паспорті великої ролі у стосунках не грає. Однак у правовій державі, все ж у певних ситуаціях не уникнути «формальностей». Особливо, якщо у пари з’являється дитина і батько хоче аби малюк носив його прізвище.

Ця історія про те, як чоловіку довелось через суд доводити своє батьківство. А допомогла йому у цьому адвокат, що співпрацює з Сарненським МЦ Валентина Кругліцька.

На початку цього року до Сарненського МЦ звернувся Володимир (ім’я змінено).Чоловік потребував правової допомоги задля здійснення представництва у суді в цивільній справі про визнання батьківства та внесення змін про батьківство до актового запису про народження дитини.

Як розповів Володимир, зі своєю цивільною дружиною вони вже три роки у стосунках. Разом живуть, ведуть спільне господарство, підтримують шлюбні відносини, результатом яких – рік тому стало народження їх сина. Люблячий батько дбає про малечу, старанно виконує батьківські обов’язки а ось у реєстрації батьківства йому було відмовлено. Це і змусило чоловіка звернутись до суду.

Поза як ст. 135 СК України передбачає, що при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень проводиться за прізвищем матері, а ім’я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою.

Ось і у цій ситуації запис про батька у свідоцтві про народження було зроблено зі слів матері, а не на підставі відповідних заяв передбачених вищезгаданою статтею.

Зрештою, завдяки зусиллям адвоката Валентини Кругліцької Рішенням Володимирецького районного суду Рівненської області позов Володимира було задоволено повністю. А саме:

-визнати, що пан Володимир є батьком неповнолітнього сина 2018 року народження;

-внести зміни до актового запису про народження, складеного Володимирецьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Рівненській області, про народження неповнолітнього сина 2018 року народження, а саме виправити прізвище дитини на «Денисюк»;

-записати батьком дитини пана Володимира, громадянина України.

На даний час вирок набрав законної сили.

Джерело: Регіональний центр з надання безоплатної правової допомоги