СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 23:56

Зливами на Рівненщині знищено 3 гектари лісових розсадників

Негода, яка вирувала на півночі Рівненської області у середині травня, завдала значних збитків лісогосподарським підприємствах у Сарненському та Рокитнівському районах. Найбільше від злив постраждали Клесівський, Рокитнівський та Остківський лісгоспи. Там затопило лісові розсадники, де навесні цього року посіяли сосну звичайну.

Загалом по області зливами знищено 3 га лісових розсадників, де вирощувався посадковий матеріал для лісокультурних робіт вже на наступний рік.

Однак на підприємствах оперативно зреагували на негоду: підшукали площі, провели підготовку грунту, заклали нові розсадники в яких знову висіяли насіння основних лісоутворюючих порід.

Кілька років поспіль лісівники Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства практикують вирощування посадкового матеріалу для створення лісових культур за різними технологіями: у тимчасових та постійних лісових розсадника, коробах, теплицях, а також із закритою кореневою системою.

Це дозволяє завжди мати достатню кількість якісних сіянців для посадки лісу, незважаючи на погодні умови, шкідників тощо. Досвід рівненських лісівників свідчить про те, що найкраще поєднання витрачених ресурсів та отриманого результату, дає вирощування сіянців у коробах. Такий метод активно практикують у багатьох лісогосподарських підприємствах області.

Якщо зливи знищили частину лісових розсадників, то сіянці, які лишилися через надмірну вологу потерпають через грибкові захворювання, і вимагають додаткового догляду. До слова, цьогорічна весна з частими дощами, стала справжнім іспитом для лісоводів, а погодні умови – перевіркою професійних вмінь і навичок, вмінь оперативно реагувати на несподівані виклики.