СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 11:03

На Рівненщині проведено вже близько 100 телемедичних консультацій

У Рівненській області з початку цього року запрацювала телемедична послуга. На сьогодні вже проведено 94 телеконсультації – з кардіології, пульмонології, дерматології та ендокринології.

Про це повідомив заступник начальника управління охорони здоров’я Рівненської ОДА Олег Вівсяник.

Він додав, що днями розпочато процедуру закупівель комплектів телемедичного обладнання для 167 лікарських сільських амбулаторій, де працюватимуть більше трьох сотень лікарів.

«Кожному лікарю купуємо комплект телемедичного обладнання. Вартість обумовлена Мінрегіонрозвитком, яка не має перевищувати 110 тисяч гривень. При цьому співфінансування з місцевих бюджетів 10%. Решта – це кошти державної субвенції», – пояснив Олег Вівсяник.

За його словами, управління підготувало запит до облради щодо виділення додаткових коштів на створення локальних мереж та оснащення робочих місць лікарів області, обласної клінічної та дитячої лікарень, Центру радіаційного захисту населення, обласного шкірвендиспансеру.

Також у планах – створити клас для навчання медичних працівників на базі Центру громадського здоров’я.

Профільний заступник голови Рівненської ОДА Світлана Богатирчук-Кривко нагадала, що Рівненщина – серед п’яти областей України, де цьогоріч розпочали тестувати телемедицину у сільських амбулаторіях.

«Сподіваюсь, проект досить швидко дасть ефективний результат для жителів Рівненщини, де 53% населення проживає саме на селі. Адже телемедицина – це унікальна можливість для сімейний лікарів в селі отримати фахову консультацію вузькопрофільного спеціаліста щодо встановлення діагнозу чи лікування», – відзначила Світлана Богатирчук-Кривко.

На сьогодні вже 208 лікувальних закладів готові працювати у проекті телемедицини у тестовому режимі. В області сформовано 36 лікарів-консультантів вторинного та третинного рівнів.

Загалом із 43 консультацій у 32 випадках патологію виявили вперше.