СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 0:18

Люди прагнуть миру – Петро Порошенко про настрої українців

Президент Петро Порошенко в інтерв’ю телеканалу ICTV зазначив, що найбільше українці по всій державі прагнуть миру і економічного зростання. Про це Петро Порошенко сказав, розповідаючи про враження від регіональних поїздок.

«Люди прагнуть миру. Ми точно знаємо що, як і коли треба робити для того, щоб мир наступив якнайшвидше. Перші кроки – це є та координація дій, яку ми зробили, щоб були «блакитні шоломи» (миротворча місія ООН – ред.). Не так як дехто сьогодні прокоментував – російський варіант «блакитних шоломів». Вони не є миротворцями – росіяни запропонували ескорт-сервіс для спостерігачів СММ ОБСЄ, які виходять в 9.00 разом з ОБСЄ, і йдуть відпочивати о 17.00. А що людям робити з 17.00 до 9.00? Яким чином буде забезпечено роззброєння, яким чином буде забезпечено вивід іноземних військ? Їх це не цікавить», – наголосив він.

«Нам ні в якому разі абсолютно безвідповідальними заявами не можна втратити світову солідарність України, яка такими зусиллями нашими була створена», – додав він.

«П’ять років продовжуються санкції. Путін вже розуміє, що далі для нього є абсолютно беззмістовним продовжити ігнорування. Тому одразу же після перемоги ми забезпечимо рішучий прогрес в справі миру», – додав Петро Порошенко.

Президент також відзначив важливість забезпечення зростання економіки і повернення тих, хто працює за кордоном додому.

«Повернути, або забезпечити, щоб люди не від’їжджали, двома шляхами можна. Або, як дехто пропонує «залізну завісу» радянського зразка і не випускати. Це точно шлях не для мене. Або інтеграція в ЄС і в цьому випадку різке підвищення рівня мінімальної і середньої зарплати, забезпечення соціального пакету, який зараз запроваджується на більшості підприємств, що відкриваються іноземними і вітчизняними інвесторами», – наголосив Глава держави.

Петро Порошенко зауважив, що соціальний пакет може включати безкоштовне харчування, транспортні послуги і медичне страхування, навчання.

«Наголошую, що в 2014 році мені доводилося з кожним окремим інвестором зустрічатися і просити під мої особисті гарантії – приходьте, інвестуйте в Україну. На сьогоднішній день вже вибирають, йде змагання регіонів, кого краще залучити», – наголосив Петро Порошенко.

Саме тому, Президент підкреслив, що не можна допустити згортання процесу децентралізації.

«Коли гроші більше не ходять до Києва. Децентралізація – коли всі гроші залишаються у громадах… Що таке децентралізація? Це відсутність в Україні периферії», – наголосив Петро Порошенко, додавши, що пишається, що є ініціатором цього процесу.

Президент зазначив, що регіони мають унікальні можливості, коли об’єднані територіальні громади наділені грошима, ефективним лідером з «візією розвитку».

«Сьогодні гарантією в кожному селі має бути централізоване водозабезпечення, транспортний зв’язок з містами обласного підпорядкування і обласним центром, широкосмуговий швидкісний Інтернет. Бо ми не можемо говорити ні про охорону здоров’я, ні про освіту, якщо ти не маєш інтерактивного зв’язку», – наголосив він.

Окремо Глава держави відзначив розвиток інклюзивних ресурсних центрів, яким опікується його дружина Марина Порошенко.

«Зроблено багато. Але чи задоволений я? Точно ні. Але ми знаємо що, коли і як зробити… Ні в якому разі не можна дати зупинити розвиток нашої держави. Це буде абсолютно безвідповідально», – зазначив Петро Порошенко, додавши, що міжнародні партнери відзначають, що за останні 5 років в Україні було зроблено набагато більше, ніж за попередні 23 роки незалежності.

Глава держави застеріг від повторення помилок сторічної давнини.

«Ми тримаємо оборону, розвиваємо країну. Ми рухаємося в Європу. І точно переможемо», – резюмував він.