СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 20:01

Для Дубенського храму пишуть нову ікону Божої матері

Про те, що найближчим часом Свято-Іллінський собор в місті Дубно поповниться новою іконою, розповів народний депутат Олександр Дехтярчук.

У понеділок, 25 березня, відбулася прес-конференція народного депутата України Олександра Дехтярчука. Як розповів народний депутат, цій зустрічі передувала ініціатива його команди, яку не розголошували доти, доки не почали її реалізовувати, – повідомляє край.інфо.

– Це моя давня мрія, адже мене цікавить краєзнавство та історія Дубенщини. Одним з таких напрямків історії є її найцікавіший період – епоха Середньовіччя, час діяльності Великих Князів Острозьких зокрема Василя-Костянтина Острозького. Багато істориків вважають, що князь народився саме у м. Дубно. Він жив у Дубенському замку та зробив місто резиденцією на тридцять років свого життя. У князя багато цікавих історій, а його стосунки зі зведеним братом Іллею були доволі непростими. Як стверджують історики, саме на честь Іллі Острозького його батько Костянтин і збудував дерев’яний Іллінський собор. А згодом вже Василь-Костянтин Острозький, який після смерті брата Іллі став повноправним господарем всіх маєтків князів Острозьких, передав у Дубенський Чеснохрестський монастир чудотворну ікону Божої Матері. Пізніше ця ікона перебувала в Свято-Іллінському соборі м. Дубно, а в 30-х роках двадцятого століття зникла у невідомому напрямку. Як стверджують дослідники, на її місті досі зберігається «невдала» копія, яку виготовили з бісеру в Корецькому монастирі, – розповів народний депутат.

– Коли Україна отримала Томос про автокефалію і почалося створення Православної Церкви України, у мене виникла ідея повернутися до теми цієї чудотворної ікони Божої Матері. Перебуваючи у Києві разом з настоятелем Свято-Іллінського собору о. Ігорем Когутом та мером м. Дубно Василем Антонюком, ми мали зустріч із Блаженнішим митрополитом Київським і всієї України Епіфанієм. Тоді й попросили благословення на написання з ликом тодішньої ікони, подарованої князем Констянтином Острозьким, ікони Божої Матері з елементами життєпису. І ми отримали благословення на цю справу.

Олександр Дехтярчук зазначив, що це буде нова ікона, але з ликом, який зображений на іконі з далекогоXVI ст.

– На сьогодні безпосередньо самим процесом відновлення цієї унікальної святині для нашого краю займається настоятель Свято-Іллінського собору о. Ігор Когут, я ж виступаю у ролі мецената. Парафіяни храму також розпочали збір коштів для відновлення ікони. Від своєї родини вчора передав перший свій внесок у сумі 20 тис. грн. Маємо надію, що цю ікону освятить митрополит Епіфаній під час його візиту до нашого краю. На іконі буде зображено лик Божої Матері, зразок якого взятий з книги «Волынь»автора П. Н. Батюшкова Це його особистий замальовок цієї ікони з того часу, коли вона зберігалася ще у Іллінському храмі. Цей лик є нетрадиційним для візантійського стилю, адже Божа Мати зображена як «жінка-мати». На ній бачимо материнство, тепло, адже це європейський стиль іконопису, не характерний для XVI ст. Сама ж ікона оздоблена у срібну ризу, – розповів народний депутат.

Ікона є доволі вартісною: її створення коштуватиме декілька тисяч доларів. Тож ризу ікони планують виготовити згодом.

– Маємо надію, що написання ікони буде завершено до свята пророка Іллі, адже для м. Дубна це подвійне свято, цього дня дубенчани відзначають день міста. Ікону відновлюють відповідно до всіх канонів ПЦУ. Загальною ж метою цієї ініціативи є повернення відновленої історичної святині, яку було втрачено понад три століття тому, щоб повернути таким чином і благодать Божого Духа до нашого краю, який нині потребує молитви і Божої допомоги, – зазначив Олександр Дехтярчук.