СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 18:42

Рівненська ОДА реєструватиме релігійні громади на Рівненщини

Релігійні громади Рівненщини, як юридичні особи, здійснюватимуть державну реєстрацію в управлінні культури і туризму ОДА. Оформлення документів буде відбуватися за принципом «єдиного вікна».

В ОДА одночасно реєструватимуть статути релігійних громад і проводити державну реєстрацію юридичних осіб. Для цього фахівці управління культури і туризму пройшли відповідне навчання, отримали статус державних реєстраторів і набули право вносити інформацію до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Раніше ці функції здійснювали державні реєстратори в районах та містах.

Нагадаємо, порядок реєстрації релігійних організацій змінено відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи».

Відповідно до Закону, держава визнає право релігійної громади на її підлеглість у канонічних та організаційних питаннях будь-яким діючим в Україні та за її межами релігійним центрам (управлінням). Також передбачена і вільна зміна цієї підлеглості шляхом внесення відповідних змін до статуту.

Нині на Рівненщині активно триває процес переходу релігійних громад до Православної церкви України. І на сьогодні статут єпархіального управління Рівненської ПЦУ перебуває на реєстрації у Мінкультури.

Рішення щодо зміни своєї підлеглості релігійних громад будуть оприлюднюватися на офіційному веб-сайті Рівненської ОДА, після надходження документів в установу.