СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 15:09

Петро Порошенко: На всіх зустрічах у Давосі отримали тверду позицію щодо підтримки України

Західний рівень життя – західний стиль управління. І шлях до нього – непростий і болючий. Про найближче майбутнє України, нові виклики і шляхи до економічних перемог бізнесмени і політичні лідери з усього світу говорили на міжнародному форумі у Давосі.

Раз на рік Швейцарський Давос стає центром скупчення світової еліти. Обговорити актуальні виклики, провести важливі неформальні зустрічі сюди з’їжджаються політики, бізнесмени, економісти та меценати. У України тут є окрема платформа – так званий сніданок. І основні страви на ньому – стратегії і неординарні рішення актуальних проблем. Головний спікер – глава держави Петро Порошенко. Який переконує: попри заяви популістів, триматиме курс на реформи.

«Зараз в нас величезна загроза популізму. Ті, хто хочуть зрозуміти, що значить заявляти, що у нас буде фіксована ціна нижче ринкової на певний продукт для людей – це саме те, що Чавес і Мадуро робили в Каракасі в Венесуелі. І який рівень життя цих людей? Ви легко можете побачити по телебаченню. Ми хочемо побудувати здорову, західноорієнтовану економіку. Ми не хочемо повертатися до стилю централізованого управління економікою. Я думаю, надзвичайно важливо – західний рівень стандартів життя вимагає західного стилю економіки. Немає іншого шляху», – каже Петро Порошенко.

За два дні у Швейцарії Президент встиг вже зустрітися з керівництвом Китаю, Німеччини, Бразилії, Польщі, Швейцарії, Іспанії, Хорватії, Литви, Бельгії, Вірменії та ще з добрим десятком очільників впливових міжнародних організацій, взяти участь в кількох міжнародних платформах. Переконує – весь цивілізований світ підтримує Україну і розуміє, що агресія проти неї – виклик і для всіх.

«Багато хто досі не робить висновків і полюбляє казати про те, що мир в Україні прийде незабаром. Це ще одна популістська обіцянка: для миру достатньо клацнути пальцями, мир на порозі, для миру достатньо постукати у двері Путіна, попросити та одразу його отримати. Погані новини в тому, що на порозі не мир, на порозі агресор! І ми маємо бути готові до злагодженої відповіді», – зазначив очільник держави.

За його словами Україна погодиться на мир, оснований лише на національних інтересах і міжнародному праві, підкреслив Петро Порошенко. І заявив – Київ більше ніколи не прислужуватиме Москві.

«Моя позиція як президента ніколи не проявляти милосердя до агресора. Ми були милосердні – і це принесло лише один результат: Радянський союз. Україна не буде слугою нікому – інакше вона не виживе як суверенна незалежна держава», – наголосив Петро Порошенко.

Підсумок цьогорічного форуму для України – норвежці, французи та ЄБРР вирішили вкластися в крупний енергетичний проект, і ще низка інвесторів влили свої кошти в спеціальний інвестиційний фонд. Станом на сьогодні в ньому вже понад двісті мільйонів доларів. Ці гроші підуть на реалізацію економічних проектів. Президент підкреслив – лише розвиток економіки, а не порожні обіцянки, зможуть реально збільшити доходи українців за наступні кілька років.