СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 19:35

На Демидівщині сплачують борги з аліментів

Державні виконавці Демидівського районного відділу ДВС активно працюють з боржниками, у яких наявна заборгованість зі сплати аліментів. Зокрема, завдяки роботі державного виконавця до відділу надійшла заява від стягувача про отримання від боржника аліментів у сумі 61 200 гривень. Такий борг виник за кілька років несплати.

– Державний виконавець вжив всіх заходів у виконавчому провадженню: обстежив майновий стан боржника, наклав арешт на все його рухоме та нерухоме майно, виніс постанови про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві керування транспортними засобами, у праві полювання та користування зброєю, виїзду за межі України. Крім того, виніс постанову про накладення на боржника штрафу в розмірі 50% від суми заборгованості, тому що борг з аліментів перевищував 3 роки, склав та направив до суду протокол про вчинення адміністративного правопорушення за ст.183-1 КУпАП, – розповіла начальник Демидівського районного відділу ДВС Оксана Якимець. – Як наслідок, колишня дружина боржника написала заяву про отримання особисто від боржника всієї суми заборгованості по аліментах, яка виникла на 1 січня 2019 року.

Інший мешканець Демидівщини за дев’ять років несплати заборгував на утримання двох своїх дітей вісім тисяч гривень аліментів. З часу набуття чинності першого пакету законів #ЧужихДітейНеБуває державний виконавець виніс постанови про встановлення тимчасових обмежень боржнику. А відповідно до другого пакету законодавчих змін виконавець виніс постанову про накладення на боржника штрафу в розмірі 50% від суми заборгованості. Крім того направив до суду протокол про вчинення адміністративного правопорушення за ст.183-1 КУпАП. Суд виніс постанову про притягнення боржника до суспільно корисних робіт.

Також було направлено постанову про звернення стягнення на орендну плату за земельну частку (пай) до агрокомпанії. Застосовані важелі впливу на неплатника аліментів дали результат. На рахунок відділу ДВС надійшли кошти як від самого боржника, так і за відпрацювані ним суспільно-корисні роботи та з орендної плати за земельну частку (пай). Загалом – більше 11 тисяч гривень боргу з аліментів та штрафу за нього. Тож аліменти сплачені в повному обсязі по лютий 2019 року, тобто до досягнення другою дитиною повноліття.

За словами начальниці ГТУЮ у Рівненській області Оксани Сальчук, завдяки прийнятим законодавчим ініціативам #ЧужихДітейНеБуває у державних виконавців з’явилися реальні методи впливу на злісних неплатників аліментів:

– Маємо робити усе можливе для того, щоб підвищити мінімальний рівень забезпечення дітей, які проживають у неповних родинах, а також посилити відповідальність тих батьків, які не платять аліменти.