СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 10:47

Молоді науковці з Рівненщини знайшли у Австрії інформацію про воїнів-українців Першої світової війни

На факультеті міжнародних відносин Національного університету «Острозька академія» другий рік працює молодіжна секція Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин.

За пропозицією голови наукового товариства, професора Ірини Матяш з метою сприяння увіковічення в Італії пам’яті українців, що загинули у Першій світовій війні група студентів факультету відправились до Відня з метою знайти документи, що містили б імена загиблих українців та іншу інформацію про них.

Результатом роботи експедиції стало віднайдення серед архівних матеріалів Військового архіву Республіки Австрія понад семи десятків імен військових, що народжені на українських землях й загинули в Італії, та даних про них.

Незабутньою була зустріч зі студентами Надзвичайного та Повноважного Посла України в Республіці Австрія Олександра Щерби, який розповів про свою дипломатичну кар’єру та особливості роботи дипломата.

Час, вільний від роботи в архіві був присвячений ознайомленню із визначними місцями Відня. В культурній програмі ‒ одна з найвеличніших і найошатніших будівель міста ‒ Собор святого Стефана (Stephansdom), який є одним із символів Австрії. Неподалік від собору ‒ Гофбургський Імперський палац, резиденцію Президента Австрії. В парку Зігмунда Фрейда ‒ Вотівкірхе, яка як і Собор святого Стефана, збудована в готичному стилі. Під час вечірньої прогулянки всіх вразила своєю красою Ратуша, адже її нічне освітлення було просто фантастичне. Звісно, не оминули увагою студенти з Рівненщини й Віденську державну оперу та інші відомі пам’ятки міста, навіть спробували у відомому Cafe Sacher знаменитий віденський шоколадний торт.