СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 15:11

На Рівненщині землі оборони інвентаризують та зареєструють

Землі Міністерства оборони, що розташовані на Рівненщині, необхідно інвентаризувати та зареєструвати. Таке завдання стоїть нині перед усіма регіонами. Це потрібно для того, аби якісно обслуговувати будівлі й споруди, що знаходяться на цих земельних ділянках.

Таке доручення дав заступник голови Рівненської ОДА Віталій Ундір на нараді з військовослужбовцями, земельниками та юристами.

«Зараз на Рівненщині є земельні ділянки, які стоять на обліку військових частин, що підпорядковані ЗСУ. Колись там розташовувалися цілі військові містечка. Масиви мали потужну інфраструктуру – казарми, житловий фонд, техчастини і навіть свої дошкільні заклади. З часом такі містечка стали тягарем для ЗСУ. Тому було прийняте рішення про передачу їх на баланс місцевих громад. Втім, земля під інфраструктурою залишилася за військовими частинами. Це затрудняє управління об’єктами, які на ній знаходяться», – зазначив Віталій Ундір.

Зокрема, під час наради посадовець поцікавився, як проходить робота в цьому напрямку у Плосківській сільраді на Острожчині. Адже там через необлікованість військових земель люди могли залишитися без світла.

«Торік взимку у жителів військового містечка зникло світло. Втім самостійно селяни цієї проблеми не могли вирішити. Адже трансформаторна станція перебуває на балансі сільради. А земля все ще належить військовим. Тому енергетичний об’єкт не можна передати на баланс Рівнеобленерго для якісного обслуговування», – детально пояснює Віталій Ундір.

Спільними зусиллями обласної адміністрації, Рівнеобленерго та сільської ради проблему було вирішено. Дві електролінії відремонтували. Постачання електроенергії відновили. Щоб не виникало таких ситуцій, слід розробити документи на землю, визначити її власника чи користувача, який управлятиме об’єктами на місці.

Окрім того, на сьогодні залишається не вирішеним питання передачі 6,4 гектари землі, на якій розташований Тараканівський форт. Історична пам’ятка та прилегла територія нині занедбані. У планах – перетворити її на туристичну родзинку. Для цього необхідно передати об’єкт у спільну власність територіальних громад області. Міністерство оборони України згоду на зміну статусу земель дало. Втім необхідне й погодження начальника Дубенського гарнізону. Рівненська облдержадміністрація вже надіслала йому лист. Військовий, враховуючи свої мобілізаційні потреби, має надіслати відповідь.

Тож Віталій Ундір доручив усім службам скоординувати свої зусилля та пришвидшити реєстрацію земель оборони задля ефективного управління та обслуговування споруд та будівель, що на них знаходяться.