СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 19:12

Помер відомий рівненський діяч ПЦУ

Сьогодні, 7 травня на 46 році життя, відійшов у вічність схиархимандрит Пимен (Мензатюк), намісник Свято-Георгіївського чоловічого монастиря на Козацьких Могилах (2002-2011рр.), ректор Рівненської духовної семінарії (2008-2011рр.).

Схиархимандрит Пимен(в миру — Мензатюк Сергій Іванович), народився 10 березня 1975 року в с. Підгайчики, Коломийського р-ну, Івано-Франківської обл. в сім’ї робітників.

У 1982-1992 рр. здобував середню освіту, навчаючись у Підгайчиківській середній школі.

З 1991 по 1994 рр. служив псаломщиком у храмі Благовіщення Пресвятої Богородиці с. Підгайчики.

У 1994 році поступив до другого класу Київської духовної семінарії, яку успішно закінчив у 1997 році.

З 1997 р. продовжував здобувати вищу духовну освіту у Київській духовній академії, яку закінчив у 2002 р., захистивши кандидатську дисертацію на тему: “Святитель Димитрій (Туптало), митрополит Ростовський, як представник Київської школи проповідництва”, здобув науковий ступінь кандидата богослів’я.

24 листопада 1996 р., у трапезному храмі св. ап. і єв. Іоана Богослова, Києво-Михайлівського Золотоверхого монастиря, у 26-ту неділю по П’ятидесятниці, з благословення Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, був рукоположений в сан диякона-целібата. Хіротонію звершив ректор Київської духовної академії та семінарії Преосвященнійший єпископ Вишгородський Даниїл (пізніше – митрополит Рівненський і Острозький).

10 квітня 1997 р., з благословення Святійшого Патріарха Філарета, Преосвященнійшим Даниїлом, єпископом Вишгородським, ректором КДА і С., намісником Києво-Михайлівського Золотоверхого монастиря, був пострижений в ченці з іменем Олексій, на честь прп. Олексія, чоловіка Божого.

20 квітня цього ж року, у Вербну Неділю, з благословення Святійшого Патріарха Філарета, за Божественною Літургією у трапезному храмі Михайлівського Золотоверхого монастиря, Преосвященнійшим єпископом Даниїлом був рукоположений у сан пресвітера (ієромонаха).

У 1997 – 2001 рр. – був насельником Києво-Михайлівського Золотоверхого монастиря.

На свято Пасхи 1998 р., будучи насельником та ієромонахом Києво-Михайлівського Золотоверхого монастиря, по сумісництву, був призначений штатним священиком Свято-Успенського Патріаршого кафедрального собору (Пирогоща) у м. Києві, на Подолі, де прослужив до 2001-го року.

26 квітня 2000 р. до дня Святої Пасхи, з благословення Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, ним же був нагороджений наперсним хрестом.

26 листопада 2000 р. Святійшим Патріархом Філаретом був призначений уставщиком Михайлівського Золотоверхого монастиря.

3-го жовтня 2001 р., за власним бажанням, був почислений за штат Київської єпархії УПЦ КП.

27 листопада цього ж року, – введений в штат Рівненської єпархії та призначений настоятелем Свято-Успенської парафії смт. Клевань-1, Рівненського благочиння.

11 грудня 2001 р. Високопреосвященнійшим архиєпископом Рівненським і Острозьким Даниїлом був призначений благочинним Свято-Андріївського храму Рівненської духовної семінарії, головою місійного відділу Рівненської єпархії, викладачем та помічником інспектора РДС.

02 липня 2002 р. архиєпископом Рівненським і Острозьким Даниїлом призначений намісником Свято-Георгіївського чоловічого монастиря с. Пляшева (Козацькі Могили).

10 квітня 2003 р., у зв’язку із затвердженням Священним Синодом УПЦ Київського Патріархату ієромонаха Олексія (Мензатюка) намісником Свято-Георгіївського чоловічого монастиря в с. Пляшева (Козацькі Могили), його було возведено в сан ігумена з покладанням хреста з прикрасами. Возведення в сан ігумена та покладання хреста з прикрасами.

6 квітня 2004 р., у Великий Вівторок, з благословення Святійшого Патріарха Філарета, до дня Світлого Христового Воскресіння намісника Свято-Георгіївського чоловічого монастиря на Козацьких Могилах ігумена Олексія, за сумлінну і ревну службу Церкві Христовій, було возведено в сан архимандрита. Возведення в сан архимандрита та покладання митри звершив Високопреосвященнійший митрополит Рівненський і Острозький Даниїл під час Літургії Ранішеосвячених Дарів у Свято-Воскресенському кафедральному соборі м. Рівного.

13 березня 2005 р., у Сиропусну Неділю, архимандрита Олексія нагороджено Патріаршою грамотою на знак Патріаршого Благословення за щиру працю на користь Святої Церкви Христової та у зв’язку із 30-річчям від Дня народження.

У липні 2006 р., за особистий внесок у становленні Української Помісної Православної Церкви, Святійшим Патріархом Київським і всієї Руси-України Філаретом архимандрит Олексій нагороджений Орденом святого Рівноапостольного великого князя Володимира ІІІ ст.

З 1 вересня 2006 р. завідувач кафедрою богослів’я Рівненської духовної семінарії.

20 липня 2008 р. за вагомий внесок у розвиток духовності в Україні, багаторічну плідну церковну діяльність та з нагоди 1020-ліття хрещення Київської Руси архимандрита Олексія президент України нагородив Орденом «За заслуги» ІІІ-го ступеня.

28 листопада 2008 р. Священний Синод УПЦ КП ухвалив рішення і архимандрита Олексія було призначено ректором Рівненської духовної семінарії.

10 березня 2009 р. за заслуги з відродження духовності в Україні та утвердження Помісної Української ПравославноїЦеркви, Святійшим Патріархом Філаретом був нагороджений Орденом Святого Юрія Переможця.

27 березня 2010 р. за щиру та ревну працю на благо Святої Української Православної Церкви Київського Патріархату, до дня Святої Пасхи, Його Святістю Патріархом Філаретом, нагороджений архимандритським жезлом (посохом). Вручення жезла звершив Високопреосвященнійший митрополит Рівненський і Острозький Євсевій, за Божественною Літургією у Свято-Георгіївському чоловічому монастирі на Козацьких Могилах.

26 листопада 2010 р. за заслуги з відродження духовності в Україні та утвердження Помісної Української Православної Церкви, Святійшим Патріархом Філаретом був нагороджений Орденом Христа Спасителя.

За станом здоров’я, Священний Синод УПЦ КП, 27 липня 2011 року благословив звільнити його з посади ректора РДС, а 11 вересня цього ж року, – й з посади намісника монастиря на Козацьких Могилах.

02 червня 2012 р. почислений за штат Рівненської єпархії, за власним бажанням.

05 червня цього ж року прийнятий у штат Івано-Франківської єпархії УАПЦ та зарахований в число братії Спасо-Преображенського Угорницького чоловічого монастиря.

02 липня 2012 р. призначений намісником цієї ж Угорницької обителі.

22 лютого 2016 р., звільнений з посади намісника Преображенського Угорницького монастиря, а 29 лютого цього ж року, відрахований з числа братії цієї обителі та виведений за штат Івано-Франківської єпархії УАПЦ.

З березня 2016 року клірик Коломийської єпархії УПЦ КП.

03 травня 2019 року, в п’ятницю Світлої седмиці, з благословення Керуючого Коломийською Єпархією, Преосвященного Єпископа Коломийського і Косівського Юліана, у Храмі Благовіщення Пресвятої Богородиці села Підгайчики, Коломийського благочиння, було здійснено Чин постригу у велику Схиму архімандрита Олексія (Мензатюка). Під час постригу архімандрит Олексій отримав нове ім’я на честь Святого Преподобного Пимена Багатохворобливого, Києво-Печерського.