СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 13:58

Найефективніші Муляренко та Берташ: Хто із голів Рівненської ОДА запам’ятався своїми справами

Протягом минулого десятиліття найбільш ефективним головою Рівненської ОДА був очільник Рівненщини у 2016-2019 роках Олексій Муляренко. Про це свідчать дані інформаційно-аналітичної системи “Слово і діло“.

Загалом, з 2010 по 2020 роки Рівненщиною керувало 5 голів обласної державної адміністрації. Деяких з них, мешканці Рівненщини вже навіть не пам’ятають, але є й такі, про яких рівняни відгукуються переважно позитивно та можуть згадати конкретні здобутки для області на найвищій місцевій посаді. І лише за правління двох із них, Василя Берташа та Олексія Муляренка, Рівненщина перебувала на передових позиціях у рейтингу соціально-економічного розвитку Кабміну.

Ми вирішили більш детально розібратися чим же запам’яталися людям керівники Рівненщини минулого десятиліття.

Василь Берташ

За версією “Слова і діла” рівень відповідальності Василя Берташа 75%. Він керував Рівненщиною майже 4 роки: з 18 березня 2010-го до 2 березня 2014 років. А на посаду його призначав екс-президент втікач Віктор Янукович.

Василь Берташ мав імідж “міцного господарника”. Основним досягненням у його команді вважали будівництво білощебеневих доріг в населених пунктах області. Активно працювали й у напрямку будівництва та реконструкції шкіл та дитячих садочків, яких, за ці роки було відкрито кілька десятків об’єктів.

До заслуг Василя Берташа можна віднести і активну газифікацію населених пунктів Рівненщини.

Варто зазначити, що переважно свої зусилля Василь Берташ спрямовував на північні райони області, адже він сам звідти родом.

Амбітним проектом, який Василь Берташ планував реалізувати став проект Льодового палацу в місті Рівне на вулиці Макарова. Однак, плани так і залишилися планами, а будівництво масштабного спортивного комплексу на цій локації вже вдалося розпочати лише за керівництва Олексія Муляренка.

Сергій Рибачок

Перший постмайданний голова Рівненської ОДА. Призначений на посаду в.о президента України Олександром Турчиновим 2 березня 2014 року, а звільнений з посади 18 листопада того ж року вже президентом Петром Порошенком. За версією “Слова і діла” рівень відповідальності Сергій Рибачка на своїй посаді склав 73%.

Сергій Рибачок в основному запам’ятався своїми політичними, а не господарськими рішеннями. Зокрема, голів РДА призначали після затвердження на так званих “Народних віче”, а заступників голів ОДА після проходження через Люстраційний комітет.

До заслуг Рибачка можна віднести і завершення будівництва районної лікарні у селищі Володимирець та оновлення автопарку “швидких”.

Віталій Чугунніков

Був призначений головою ОДА у грудні 2014 року, а звільнений в квітні 2016. Запам’ятався тим, що його рідко можна було побачити на роботі. За словами Чугуннікова він часто бував у відрядженнях в Києві, на лікарняних та у відпустках.

Рівень відповідальності Віталія Чугуннікова “Слово і діло” оцінює в 71%. Це найнижчий показник із усіх голів ОДА.

До нечисельних заслуг Віталія Чугуннікова на посаді очільника Рівненщини можна віднести відкриття сучасного ЦНАПу у Рівному. А також, запровадження електронної системи проведення тендерів.

Олексій Муляренко

Згадуючи часи керівництва Олексія Муляренка в Рівненській ОДА (квітень 2016 – липень 2020 рр.), багато хто називає його ефективним менеджером та управлінцем європейського зразка. Oдним зі складових цього успіху стало те, що його команда робила те, про що багато хто говорив, але не наважувався зробити.

В першу чергу, це будівництво вже вищезгаданого масштабного спортивного комплексу на вулиці Макарова у Рівному. Загалом, завдяки особистим зусиллям Муляренка, для цього, із різних джерел фінансування було залучено більше 180 мільйонів гривень.

А ще при Муляренку нарешті було відкрито цілий ряд довгобудів, які роками так і не могли завершити усі минулі голови ОДА. Це в першу чергу школи у Шпанові Рівненського р-ну, Горбакові у Гощанському р-ні, селі Глинне Рокитнівського р-ну, Тинному Сарненського р-ну та ін.

До слова, об’єктів соціальної інфраструктури (школи, дитсадки, спортивні комплекси) за часів керівництва областю командою Олексія Муляренка, було збудовано або реконструйовано більше сотні.

Також, Рівненщина у ці роки тримала високий темп в реалізації проектів з будівництва сучасних сільських амбулаторій. Таких, при голові ОДА Олексію Муляренку відкрили майже два десятки.

Тому не дивно, що область у ті часи займала 2-гі місця в рейтингу соціально-економічного розвитку регіонів, за версією Кабміну. А рівень відповідальності голови ОДА Олексія Муляренка за версією Слова і діла становить 77%.

Віталій Коваль

На посаді голови Рівненської обласної державної адміністрації Віталій Коваль із вересня 2019 року. Призначений президентом Володимиром Зеленським.

Одним з перших доручень глави держави Віталію Ковалю, як голові ОДА, було припинення роботи “тіньових” автозаправок. Наразі, як звітують в обласній владі на Рівненщині вже припинено майже 150 нелегальних АЗС.

Загалом, оцінювати діяльність Віталія Коваля на посаді голови ОДА поки ще рано. А тому, як кажуть в народі “Курчат по осені рахують”…Підсумки окремо підіб’ємо на першу річницю діяльності на посаді.

Катерина МИРОНЕЦЬ (https://rivnepost.rv.ua/news/nayefektivnishi-mulyarenko-ta-bertash-khto-iz-holiv-rivnenskoi-oda-zapamyatavsya-svoimi-spravami).