СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 13:50

На Рівненщині мобілізовують усі ресурси на боротьбу з COVID-19

Виділення коштів з місцевих бюджетів для боротьби з коронавірусом, перепрофілювання додаткових відділень у лікарнях для прийому хворих та забезпечення медпрацівників засобами захисту.

Такі питання обговорили під час наради під керівництвом голови ОДА Віталія Коваля з районами та містами області.

Керівник області наголосив, що на боротьбу з COVID-19 необхідно залучати кошти усіх рівнів – районного та місцевого рівнів. Першочергово їх необхідно спрямовувати на потребу медзакладів, що визначені як госпітальні бази. Серед них – міські у Рівному та Дубно, районні у Сарнах, Костополі та Рокитному.

Окрім того, за кошти міцевих бюджетів необхідно закуповувати засоби захисту для лікарів з урахуванням тієї допомоги, що приходить до області за сприяння Офісу Президента.

Також важливо допомогти організувати збір коштів благодійників та спонсорів. Це можуть бути як підприємства, а також звичайні жителі населених пунктів. В першу чергу має бути налагоджена комунікація між ними та головними лікарями медзакладів. Разом з тим, варто закуповувати обладнання, що відповідає стандартам.

«Є випадки, коли збирають кошти на придбання апаратів штучної вентиляції легенів. Наголошую, що працювати з реанімаційними хворими – це велика відповідальність. Тому усе обладнання повинне відповідати певним стандартам. Тож, перед закупівлею обов’язково необхідно порадитися з управлінням охорони здоров’я Рівненської ОДА стосовно основних параметрів обладнання», – зазначив Віталій Коваль.

У лікарнях Рівненщини перепрофільовують деякі відділення для того, щоб збільшити кількість місць для хворих на коронавірус.

Так, у Дубенській міській лікарні для цих потреб адаптували урологічний корпус, у Костопільській ЦРЛ – інфекційне та неврологічне відділення, у Рокитнівській ЦРЛ – інфекційне, терапевтичне, дитяче, хірургічне.

Стосовно засобів захисту, то зараз ті медичні установи, де лікарі контактують з хворими на коронавірус, забезпечені на тиждень-два вперед. Запаси постійно будуть оновлюватися завдяки закупівлям за кошти місцевих бюджетів та медичних вантажів з Китаю.

За результатами наради, голова ОДА доручив мобілізувати усі ресурси на місцях та максимально ефективно підготуватися до боротьби з коронавірусом.